Despre homeopatia – Informatiile de baza

 

 

 

Ce este homeopatia ?. 3

Care sunt principiile homeopatiei ?. 3

Ce sunt remediile homeopate ?. 4

Ce se poate trata prin homeopatie ?. 4

In ce consta consultatia homeopata ?. 4

Ce se intampla in timpul tratamentului ?. 4

Este necesara o dieta anume in timpul tratamentului ?. 4

Agravarea temporara a simptomelor. 4

In cat timp isi fac efectul remediile homeopate ?. 5

Functioneaza remediile si daca nu cred in ele ?. 5

Pot ca remediile sa aiba efecte secundare ?. 5

Exista interferenta cu alte medicamente ?. 5

Se pot lua remedii homeopate impreuna cu alte medicamente ?. 5

De cate ori se ia un remediu ?. 5

Cum se pastreaza remediile homeopate. 7

Cum se iau remediile homeopate. 7

Dieta in cazul folosirii remediilor homeopate. 7

 

Alegerea dilutiei homeopate potrivite,  a dozei si a pauzei dintre doze. 9

Alegerea dilutiei potrivite. 10

Intervalul intre doze. 10

Dozajul 11

Cum ne putem explica functionarea remediilor homepate ?. 11

 

Cum se alege remediul protrivit 13

Antidotarea remediilor luate gresit 14

 

La ce farmacii se pot cumpara remedii homeopate ?. 14

Dilutiile homeopate. 14

Dosajul 15

Dosajul la solutii LM.. 15

Preturile la remediile homeopate de la farmaciile Dona. 15

 

Cum se alege remediul potrivit 15

 

Lexicon homeopat 16

Teoria miasmelor sau a bolilor cronice. 16

Miasmele. 16

Bolile cronice. 16

Psora. 17

Constitutia sicotica. 18

 

ORGANON -  MIASMELE IN HOMEOPATIE.. 18

SIMPTOMATOLOGIA CONSTITUŢIONALĂ ŞI MIASMELE. 20

 

DOCTRINA:  PSORA.. 23

 

Consultatia homeopatica in cazurile cronice. 26

 

Adresele farmaciilor Dona. 28

Bucuresti 28

Sector 1. 28

Sector 2. 29

Sector 3. 29

Sector 4. 30

Sector 5. 31

Sector. 6. 31

Alba Iulia. 31

Arges. 32

Bacau. 32

Bihor 32

Bistrita. 32

Brasov. 32

Buzau. 32

Constanta. 32

Covasna. 32

Dambovita. 33

Cluj-Napoca. 33

Dolj 33

Galati 33

Giurgiu. 33

Harghita. 33

Iasi 33

Maramures. 33

Mures. 34

Neamt 34

Prahova. 34

Salaj 34

Sibiu. 34

Suceava, Teleorman, Timis, Valcea, Vrancea. 34

Literatura homeopata in limba romana. 36

Linkuri homeopate. 36

 


Ce este homeopatia ?

 

Homeopatia este o metoda terapeutica ce stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului folosind medicamente numite remedii homeopate. Homeopatia ajuta pacientul sa atinga un nivel mai bun de sanatate care va permite renuntarea la medicamente chimice sau alte terapii si sa depaseasca limitarile impuse de boala, dobandind mai multa libertate. Homeopatia este arta de vindecare care vindeca sufletul si nu trupul si inlatura astfel cauza boli care a afectat sufletul (corp energetcc, astral). Astfel intarit sufletul va repara corpul si daunele aduse de boala pe cont propriu.

 

Incepand cu 1796, medicul german Samuel Christian Hahnemann a propus a noua abordare terapeutica bazata pe principiul similaritatii, similia similibus curantur. In conditiile in care la inceputul sec. XIX metodele terapeutice folosite in mod curent erau foarte agresive homeopatia s-a impus ca o metoda blanda, sigura si fara reactii adverse.

 

In prezent homeopatia este cunoscuta si practicata in multe tari fiind una din cele mai populare forme de practica medicala complementara. La noi in tara este recunoscuta de Ministerul Sanatatii. Este practicata de medici (specialisti sau generalisti) cu pregatire postuniversitara de specialitate.

Care sunt principiile homeopatiei ?

 

Homeopatia, ca stiinta, se bazeaza pe principii bine definite, formulate de Hahnemann si urmasii sai. Similia similibus curantur, principiul similaritatii, afirma ca o substanta care produce un set de simptome cand este administrata unui om sanatos, poate vindeca simptome asemanatoare la un bolnav daca este folosita in doze foarte mici.

Remediile se administreaza in doze infinitezimale. Astfel, substantele din care se prepara remediile isi pierd eventuala toxicitate si potentialul de a produce reactii adverse. In plus, prin procesul specific de diluare si dinamizare, remediile dobandesc proprietati curative noi care erau prezente doar in stare latenta in substanta cruda.

 

Totalitatea simptomelor si a caracteristicilor fizice si mental-emotionale ale unui pacient la un moment dat alcatuiesc un tablou unic, specific lui si diferit de al altor pacienti. Astfel, tratamentul este strict individualizat. Homeopatia trateaza bolnavul si nu boala. Doi pacienti cu acelasi diagnostic vor primi remedii diferite functie de simptomele fiecaruia. Tratamentul se face cu un singur remediu, cel care corespunde cel mai bine starii patologice actuale. Experimentele facute pe voluntari (proving) s-au facut cu fiecare remediu in parte, niciodata cu mai multe remedii in acelasi timp si aceasta regula se pastreaza si pentru tratament. In homeopatia clasica nu se folosesc amestecuri de remedii (complexisme).

 

Homeopatia nu trateaza separat problemele fizice, cele psiho-emotionale sau mentale, ci pe toate impreuna, pacientul fiind privit ca un tot unitar. Astfel, homeopatia este o terapie holistica. In plus, pacientul nu poate fi exclus din mediul in care traieste. Pentru a gasi remediul potrivit, homeopatul trebuie sa afle nu numai caracterul exact al simptomelor dar si felul in care pacientul interactioneaza cu mediul si cu oamenii din jur.

 

Remediul homeopatic actioneaza asupra vitalitatii pacientului stimuland mecanismele de aparare ale organismului. Daca boala este privita ca un dezechilibru aparut la un anumit nivel al organismului, remediul cauta sa restabileasca acest echilibru pierdut. Vindecarea are loc dinauntru spre afara, de la organele mai importante catre cele mai putin importante. Astfel, intr-un caz de astm bronsic si eczema, astmul se va ameliora mai intai, timp in care eczema persista sau chiar se agraveaza. Daca eruptia dispare de pe piele (de exemplu folosind o crema cu cortizon) iar astmul persista sau se agraveaza, este vorba de o supresie. Boala de piele a fost impinsa in interiorul organismului, dar nu vindecata. Starea de sanatate pe ansamblu este mai putin buna, astmul fiind o afectiune mai grava. Intr-un astfel de caz nu este nevoie sa consultati si un medic internist si un dermatolog. Abordand cazul dvs. ca un intreg, medicul homeopat nu trateaza separat problemele pe care le aveti, ci ca un tot unitar.


Ce sunt remediile homeopate ?

 

Remediile se prepara pornind de la substante naturale, majoritatea plante, dar si minerale sau produse de origine animala (chiar unele veninuri folosite si in alte terapii). Prin diluare si dinamizare progresiva intr-o solutie alcoolica se obtin diferite potente ale unui remediu. Acest proces numit potentare sau dinamizare face ca substantele crude de la care s-a pornit sa dobandeasca proprietati terapeutice noi. De aceea remediile sunt mai eficiente decat, de exemplu, ceaiurile preparate din aceleasi plante.

Ce se poate trata prin homeopatie ?

 

Orice afectiune, acuta sau cronica, poate fi abordata homeopatic. Remediile se pot folosi chiar in situatiile in care administrarea medicamentelor trebuie evitata: sarcina, alaptare, alergie la medicamente, etc. Homeopatia se adreseaza tuturor categoriilor de varsta de la sugari pana la varstnici. Ameliorarea sau vindecarea depind de multi factori: vitalitatea, varsta, stilul de viata, alimentatia, medicamentele folosite, durata bolii, etc.

In ce consta consultatia homeopata ?

 

Pentru a gasi remediul cel mai potrivit pentru dvs., remediul similimum, medicul trebuie sa afle cat mai multe despre dvs. Legat de problemele pe care le aveti medicul este interesat de un maxim de detalii; de exemplu, locul exact al durerilor, felul durerii, momentul de aparitie, extinderea lor, simptomele insotitoare, cauza, situatiile in care se amelioreaza sau se agraveaza; acest lucru este valabil pentru toate simptomele dvs. Istoricul medical personal si familial; apetitul, preferintele si aversiunile alimentare, setea, reactia la temperatura, somnul, menstruatia, nivelul general al energiei; aspectele psiho-emotionale si comportamentale care sunt caracteristice dvs. sunt deasemenea importante. Daca este necesar, homeopatul dvs. va va recomanda si investigatiile necesare in colaborare cu medicul dvs. de familie. Din aceasta cauza primul interviu cu dvs. poate sa dureze o ora sau chiar mai mult. Toate aceste informatii sunt strict confidentiale.

Ce se intampla in timpul tratamentului ?

 

In saptamanile care urmeaza este foarte probabil sa sesizati anumite schimbari: energie mai buna, somn linistit, optimism, ameliorarea problemelor fizice. Uneori simptomele dvs. se pot agrava pentru scurt timp dupa ce luati remediul. Alteori organismul apeleaza la o metoda de "curatire" manifestata printr-o secretie (nazala, vaginala, etc.), diaree, transpiratie, eruptie cutanata, etc. Alteori reapar simptome pe care le-ati mai avut inainte. Toate acestea arata ca remediul actioneaza. Nu trebuie sa combateti o astfel de reactie folosind alte medicamente. Sfatuiti-va cu medicul dvs. Situatiile acute aparute pe parcursul tratamentului, aparent fara legatura cu afectiunea de baza, trebuie semnalate medicului. Este bine sa nu luati medicamente fara sa va consultati cu homeopatul dvs. La copiii reactia la un remediu homeopatic ca si vindecarea este mai rapida. Acelasi lucru se poate remarca si la persoanele care se hranesc simplu si nu fumeaza, beau, consuma cafea si au excese sexuale. Cu cat un pacient este mai batran sau traieste mai nenatural cu atat mai lent este procesul de vindecare ca si efectul remediului.

Este necesara o dieta anume in timpul tratamentului ?

 

Alimentatia cu substante daunatoare (cofeina, carne de proc, cartofi, iuteli, etc) poate anihila afectul remediilor si opri procesul de vindecare initiat de un remediu. Alimentia incorecta sau stilul general de viata se pot concretiza in factori mentinatori ai problemelor cu care se confrunta pacientul. Constientizarea si eliminarea lor face ca tratamentul sa fie mult mai eficient. Mai jos se afla o lista cu factorii nefavorabili din alimentatie.

Agravarea temporara a simptomelor

 

In general atunci cand un remediu homeopatic a fost ales bine, se inratutatesc pentru 1 pana la cel mult 3-4 zile unele din simptome. La unele boli aceasta inrautatire a simptomeler poate sa dureze mai mult timp. Dupa acest timp in general trebuie sa apara o imbunatatire majora. Uneori aceasta apare chiar dupa cateva minute sau ore.

 

Aceasta inrautatire a simptomelor arata ca remediul a fost ales bine si ca isi face efectul. In caz ca dilutia este joasa, inrautatirea simptomelor este mai accentuata, la dilutii mai inalte aceasta este aproape neobservabila. In caz insa ca nu se obtine nici o imbunatatire a starii dupa acest timp, atunci remediul nu a fost ales bine si trebuie incercat altul. De exemplu un pacient care are dureri in articulatii va simti niste dureri mai mari in primele 24 de ore dupa administrarea unui remediu adecvat care durerile vor inceta sau vor dispare treptat. In caz ca remediul nu se potriveste pacientului atunci el nu va simti nici o inrautatire dar nici o imbunatatire.

In caz ca simptomele se agraveaza pe mai mult timp dupa luarea unui remediu homeopatic, atunci trebuie reconsultat medicul.

In cat timp isi fac efectul remediile homeopate ?

 

De la un efect in cateva secunde pana la cateva luni este totul posibil.

In principiu este valabila regula: cu cat mai acuta este o boala cu atat mai rapida este reactia.  In situatii acute -  nastere, accident - trebuie ca reactia sa apara in minute sau secunde. In cazuri cronice, la pacienti mai batrani sau slabiti cu putere vitala slaba atunci reactia la remediu va fi mai inceata. La copii reactia este cea mai rapida.

Functioneaza remediile si daca nu cred in ele ?

 

Raspunsul este da. Remediile functioneaza si la persoanele care si-au pierdut constienta, la bebelusi, copii mici si animale. Chiar si plantele se trateaza cu succes cu remedii homeopate.

Pot ca remediile sa aiba efecte secundare ?

 

Da si nu. In sensul adevarat al cuvantului remediile homeopate nu au efecte secundare. Insa ele pot fi folosite gresit si atunci ele pot avea efecte negative. Doctorul homeopat este in stare sa diferentieze intre agravarea temporara a simptomelor ca urmare a unui remediu adecvat si efectele negative ale unui remediu neadecvat. Acest lucru nu poate face un pacient care se trateaza singur. De aceea este de recomandat consultatia la un medic homeopat cu experienta.

Exista interferenta cu alte medicamente ?

 

Nu. Homeopatia actioneaza numai asupra fortei vitale in corp, adica a sufletului si nu pe nivelul material asa cum fac medicamentele chimice.

Medicamentele chimice pot face totusi ca influenta remediului homeopat sa fie anihilata datorita frecventelor grosolane si puternice care le contin. Atentie: multe medicamente contin cofeina, in special antinevralnicele. Cofeina anuleaza in cele mai multe cazuri efectul remediilor naturiste si homeopate de orice fel. Cortizonul de asemenea anihileaza efectul remediilor homeopate. Multe medicamente chimice sunt atât de puternice şi contin substante inhibatoare incat efectul remediilor homeopate nu poate fi garantat.

Se pot lua remedii homeopate impreuna cu alte medicamente ?

 

Da. In multe cazuri este imposibil de renuntat la medicamentele vitale atata vreme cat organismul este slabit. In caz de imbunatatire a bolii si a simptomelor insa ar trebui reconsultat doctorul pentru eventuala oprire a medicamentatiei chimice daca nu mai este nevoie intradevar de ea. Din cauza obisnuintei si mai ales a fricii pacientului ca si a temei doctorului de a fi tras la raspundere, ingeneral pacientii iau medicamentele chimice mai departe cu toate ca de acestea intre timp poate nu ar mai fi nevoie dupa vindecare sau ameliorarea bolii.

De cate ori se ia un remediu ?

 

Aici nu exista un raspuns exact. Depinde de boala, pacient si de doctorul homeopat.  O doza din dilutia D6 actioneaza cateva ore, D12 actioneaza  cateva zile, dilutia D30 cam 30 de zile iar D200 cateva luni.

Tratarea pe cont propriu cu dilutii mai mari de D30 sau C30 poate fi periculoasa, caci remediul isi face efectul in corp pe mai mult de 2 luni iar daca nu a fost ales corect pot apare ceva  influente negative !

Daca remediul a fost ales bine si procesul de vindecare nu este oprit ca urmare a consumului de substante nocive (cafea, iuteli, carne de porc, bere),  a anumitor medicamente (corizon, antinevralnice care contin cofeina !) sau a pierderii lichidelor sexuale (contact sexual, masturbatie), atunci vindecarea va putea fi dusa la sfarsit dupa o singura doza adecvata.

 

La dilutiile tip C (CH) si D este valabila regula: daca a inceput imbunatatirea starii, atunci se opreste luarea remediului. La dilutii mai inalte ca CH30 sau CH200 sau CH1000 des este de a
Numai dupa ce a intervenit o noua inrautatire a starii remediul se poate lua din nou. Dilutiile LM sau Q, in comparatie cu cele CH sau D se iau de mai multe ori, dupa indicatiile medicului. 


Cum se pastreaza remediile homeopate

 

Remediile homeopate (sub forma de tablete, solutii si granule) se pastreaza inchise bine intr-un flacon de sticla intunecata la un loc intunecat si uscat si departe de surse de unde electromagnetice: telefoane fara fir, celulare, televizoare, cabluri de tensiune.

Cum se iau remediile homeopate

 

Granulele si tabletele constau din zahar care a fost imbibat cu solutia homeopatica dinamizata si au gust dulce. Ele se lasa sa se topeasca in gura. Ele nu se inghit ! Efectul de absortie a informatiei din ele se face prin mucoasa gurii. Ele pot insa fi si diluate in apa (de preferat este apa distilata sau apa fiarta in prealabil). Atunci apa se bea putin cate putin (cate o lingurita deodata) si se tine in gura pentru a fi absorbita de mucoasa. In cazul solutiilor acestea se pun in apa (distilata sau fiarta in prealabil).

Frecventa de administrare este stabilita de medic si trebuie respectata intocmai. Daca sunt necesare mai multe prize, remediul trebuie pastrat la adapost de lumina si mirosuri puternice.

Inainte si dupa remediu este recomandat sa nu se bea, manance, fuma si spala pe dinti macar 20 de minute.

 

Pe perioada tratamentului (si chiar si dupa aceea) este recomandat sa evitati cafeaua, cola, carnea de porc, iutelile si produsele ce contin menta, eucalipt, camfor, acestea putand sa interfere cu actiunea remediului. Trebuie sa aveti in vedere ca unele medicamente cum sunt antibioticele, preparatele pe baza de cortizon, hormonii, etc. pot sa anuleze actiunea remediului.

Dieta in cazul folosirii remediilor homeopate

 

Pentru vindecarea cu remedii naturiste, in spezial cu cele homeopate si heliopate (insorite) trebuie evitate strict anumite substante si droguri pentru o durata de cel putin cateva saptamani (cel putin 2, in mod ideal insa intre 8 si 12 saptamani) pentru ca remediile sa-si face efectul si pentru ca in acest timp, intarit de remedii, sufletul sa poata sa refaca trupul. Altfel vindecare va fi incompleta sau in cel mai bun caz se elimina numai simptomele bolii, cauza ramanand inca prezenta.

 

In principiu cele mai daunatoare substante sunt: cofeina (cafea, cola, ceai negru, antinevralnice) urmata de toxinele din carnea de porc precum si iutelile: piper, mustar, ardei boia, chili, etc. In timpul procesului de vindecare care dureaza mai multe saptamani pana la 2-3 luni sau chiar mai mult timp,  trebuie evitate in primul rand aceste toxine in mod foarte strict. Deja o singura ceasca de cafea poate opri complet si instantaneu vindecarea. Nici cartofii, vinetele si ardeii nu sunt recomandati in acest timp. De asemenea, ar trebui tinuta o abstinenta sexuala completa, deoarece forta de vindecare este risipita imediat atunci cand corpul isi pierde lichidele sexuale. Din pacate corpul nu are forte separate pentru sex si vindecare si odata risipita, forta vitala se reface numai dupa un timp de cateva saptamani.

 

De asemenea, anumite plante medicinale opresc efectul remediilor homeopate si trebuie evitate cel putin 1-2 zile: menta, camfor, musetelul, eucaliptul

 

Din cauza necunoasterii sau nerespectarii acestor factori multi pacienti nu pot fi vindecati cu ajutorul remediilor homeopate sau heliopate. Cat priveste remediile alopate, acestea nu vindeca deloc ci numai  inlatura pe scurt timp numai anumite simptome.  Remediile alopate (chimice) desi par mai comode, caci doctorii nu recomand nici un fel de abstinenta, nici dieta, nu aduc corpului decat boli suplimentare. Fiecare pacient trebuie sa aleaga drumul cel adevarat daca doreste sa-si vindece suferintele si din pacate acest drum necesita vointa si cunoastere, caci pilule care fac  minuni fara vointa de vindecare nu exista.

 

Remediile homeopate actioneaza des si in ciuda acestor substante, desi efectul lor va fi diminuat. Pentru cine are vointa si intelegere trebuie evitat totul cat mai strict. De la cei slabi in duh nu se poate cere tot…

 


Factori favorabili vindecarii

 

Daca boala şi situatie permite trebuie considerati urmatorii factori :

 

 • Rugaciunea, precum si increderea in vindecare si in Dumnezeu si o atitudine optimista sunt factori pozitivi si importanti la vindecare cu orice fel de remedii.

 

 • Statul la soare si la aer liber, camere aerisite regulat precum si miscarea cu masura sunt de asemenea importante vindecarii.

 

 • Spalatul scurt cu apa rece sau frecatul cu o carpa uda cu apa rece dupa care se imbraca sau se inveleste bine

 

 • Bai de soare, statul cat mai des la soare, evitarea ochelarilor de soare.

 • Apa este mai buna dupa ce a fost fiarta sau expusa 1 ora la soare la timpul pranzului (cu exceptia iernii cand soarele este prea slab) Apa se pune intr-un castron larg direct in soare. Insorita aceasta apa are efect vindecator si furnizeaza corpului asa de multi fotoni solari ca si cateva zile bune de plaja.

 

 • Mancarea trebuie sa fie cat mai simpla, gatita si fara multe schimbari in meniu (legumele crude si salatele ca si fructele necoapte pe deplin nu sunt favorabile vindecarii). Cu cat mai putine alimente diferite zilnic cu atat mai bine. De exemplu o saptamana de post cu pesmet si apa este mai favorabila vindecarii decat o variatie zilnica mare de alimente caci corpul trebuie sa le proceseze si nu mai are timp si putere de vindecare.

 

Cand apare o imbunatatire a simptomelor dupa luarea remediului nu inseamna ca vindecarea este completa ci ca doar ce a inceput. Procesul de vindecare nu este facut de nici un remediu, ci de suflet (corpul energetic, astral). Remediu reprezinta doar stimulentul sau substanta care ii este data sufletului intr-o forma sau alta.

 

Ce trebuie evitat la tratamente cu remedii homeopate (dar şi cu orice alte remedii naturiste)

 

 

Cei mai mari dusmani ai remediilor naturiste sunt  în ordinea importantei lor

 

 1. Cofeina – cafea, cola, continuta si in antinevralnice si alte medicamente, ceai negru si verde
 2. Camfora, menta, musetelul, eucaliptul  (bomboane, pasta de dinti, ceauiri)
 3. Pierderea lichidelor sexuale – care duce din pacate si la pierderea fortei vitale si puterii de vindecare a corpului. O abstinenta sexuala de cel putin cateva saptamani este necesara unei vindecarii depline la orice forma de boala si de tratament. Consumarea energiei vitale prin sex inseamna ca pentru vindecare nu mai ramane energie.
 4. Medicamente chimice, convervanti si mai ales cortizonul anihileaza efectul remediilor
 5. Hameiul  (aflat  in bere)
 6. Bauturi alcoolice (vin, tarii) si fumatul
 7. Iutelile şi otetul: Mustar, chili, boia de ardei, piper, etc.
 8. Carnea de porc (contine hormoni daunatori), sangele de animale in general
 9. Cartofii si vinetele, ardeii, ceapa cruda
 10. Surogate de zahar: aspartam, acesulfam
 11. Orice alimente sintetice, artificiale, cu adausuri contin substante chimice care pot opri vindecarea si efectul renediului.
 12. Vitaminele si mineralale sintetice (fier, calciu, zinc, vitamina c, b, d, etc.)

Excesul de zahar si proteine (multa carne, fasole, alune, soia) si cruditatile (salate si verzituri, spanac, rosii, castraveti) nu sunt avantajoase vindecarii desi nu o opresc.
Alegerea dilutiei homeopate potrivite,  a dozei si a pauzei dintre doze

Ce este o dilutie homeopatica ?  O dilutie reprezinta o forma diluata a unei substante obtinuta din substante chimice, minerale, plante sau animale. In homeopatie exista mai multe tipuri de dilutie. Dilutia decimala 1 :10 notata cu litera D, centizecimala  1 :100 notata cu litera C ( in Romania noatata cu CH)  sau chiar 1:50000, notata cu Q sau LM.

Dilutia se poate efectua insa de mai multe succesiv. Daca din extractul unei plante se ia o picatura si se amesteca cu 9 de picaturi de apa sau de alcool obtinem dilutia D1. Daca din dilutia D1 amestecam o picatura cu 9 picaturi de apa sau alcool obtinem dilutia D2 si asa mai departe. Dilutia D3  este ca urmare de 1: 1000.

D 4 = este dilutia 1:  10 000
D 5 = este dilutia 1:  100 000
D 6 = este dilutia 1:  1 000 000
D 7 = este dilutia 1:  10 000 000
D 8 = este dilutia 1 : 100 000 000
D 9 = este dilutia 1 :  1 000 000 000
D10 = este dilutia 1: 10 000 000 000
D11 = este dilutia 1: 100 000 000 000
D12 = este dilutia 1: 1 000 000 000 000
D13 = este dilutia 1: 10 000 000 000 000
D14 = este dilutia 1: 100 000 000 000 000

 

Este deja greu de imaginat numarul de zero-uri care trebuie adaugate ca sa ne imaginam dilutia D30, D100,  D200 sau chiar D1000.

 

Pe vremea lui Hahnemann nu exista dilutia D, ci numai dilutia C, aceasta din urma este o dilutie relativ noua.  Dilutiile C (in Romania CH) au un efect mai puternic si creeaza mai putine simptome initiale decat cele D. (Agravarea initiala a simptomelor este un semn ca remediul a fost ales bine dar ca dilutia este prea joasa.)


Dilutia D corespunde din din punct de vedere material cu jumatate din dilutia C ( C
H) . De exemplu C6 este echivalent cu D12, desi dilutia C6 are un efect un pic diferit de D12.  Din substanta initiala aflata in picatura initiala deja in dilutia D14 nu mai este continut mai aproape nimic. Cum poate totusi sa functioneze remediile homeopate ?

 

Procesul de diluare nu este singurul proces care se efectueaza la fabricarea remediilor homeopate. Dupa fiecare proces de diluare flaconul de sticla in care se afla remediul este batut manual de 10 sau de 100 de ori, in general podul palmei. Acest proces se numeste “potentare”. sau dinamizare (In limba germana un remediu homeopatic nu se numeste dilutia C10 ci “potenta C10”).

 

Fara procesul de dinamizare remediile homeopate ele nu mai isi fac efectul. Solutiile homeopate care sunt supuse vibratiilor aleatoare,  mecanice sau electroamagnetice (transport,  unde radio, radiatii X, etc) isi pierd efectul initial. Deja transportul face des ca solutiile sa-si piarda efectul.

 

In homeopatie un remediu are un efect cu atat mai mare cu cat el a fost diluat si “zdruncinat” mai mult, deci potentat mai mult.

 

Din acest lucru se poate vedea ca diluarea in sine luata singura nu are efect asupra organismului ci numai combinatia de diluare a substantei originale impreuna cu zdruncinarea manuala a solutiei creeaza efectul de potentare a remediului.


Alegerea dilutiei potrivite.

 

Alegerea dilutiei a fost si este inca o controversa mare in homeopatie. Unii folosesc dilutii pana la D6, altii jura pe dilutiile medii in timp ce ultimii folosesc numai dilutile inalte de la D30 in sus. Dr. Arthur Lutze de exemplu, a folosit numai dilutie D30. In USA au trait multi doctori care au lucrat numai cu dilutii inalte D100, D200, D100000, printre care si Nash care le-a folosit aproape in exclusivitate. In cartea lui Lutze « Simptome caracteristice in terapia homeopatica”  se pot gasi multe exemple si multe cazuri de vindecare de-a dreptul miraculoase. Samuel Hahneman insusi, cel care a descoperit homeopatia, a folosit la inceput dilutii joase, insa a trecut mai tarziu la dilutii mai inalte incepand cu C30.

 

Alegerea dilutiei depinde de caz si de pacient, fiecare medic homeopat le alege dupa experienta si predilectia proprie. La alegerea dilutiei se poate folosi urmatoarea regula : Este de ales dilutia care, fara sa creeze o dauna in organism are o influenta vizibila in mod clar asupra corpului bolnav.

 

Toate starile de boala pozitive necesita solutii slabe sau negative, deci dilutii inalte. Toate starile de boala negative necesita solutii inalte sau pozitive, deci dilutii joase.

 

Bolile pozitive sunt acele boli cu forma activa, infamatorie, cu febra, cu stari nervose precum si bolile cronice. Bolile negative sunt acelea cu stare de slabiciune, de slabire, de slabiciune generale, organe degenerate si slabite, slabiciunea nervilor.

 

Exista anumite reguli pentru alegerea dilutiei potrivite care pot fi studiate, insa alegerea dilutiei potrivite este o arta pe care o poate stapani numai un maestru talentat in arta de vindecare homeopatica.

 

Pe langa alegerea dilutiei potrivite mai joaca un rol si varsta si personalitatea pacientului, in plus alimentatia, drogurile consumate (alcool, tutun, cafea, etc.), clima, altitudinea. In nord sunt necesare dilutii mai inalte decat in sud, de asemenea la zone muntoase, inalte fata de zonale joase, de mare.

 

Exista o posibilitate simpla de a nimeri cu certitudine dilutia adecvata: se amesteca trei dilutii diferite ale aceluiasi remediu, de exemplu D6, D15 si D30. Atunci dilutia potrivita este cu mare probabilitate continuta in acest amestec.

 

Dilutiile mai mari decat C30 sau D30 sunt rezervate medicilor homeopati deoarece efectul lor este de lunga durata si mai adanc. Pentru uz propriu se folosesc in general dilutiile joase – D1 pana la D30 sau C1 pana la C30.

 

C30 are un efect de cam 35 de zile, C200 de cateva luni !

 

Remediile facute din substante otravitoare trebuie luate in dilutii de cel putin D4 sau D6, depinzand de puterea otravii. In general dilutiile joase din substante nocive nu se pot obtine de la farmacie decat cu reteta de la medic, deci un pacient nu se poate trata singur cu dilutii periculoase.

 

Remediile facute din plante vindecatoare folosite in fitoterapie (galbeneaua, paducel, etc.) se iau in general in dilutii joase – tinctura (D0) sau D1 pana la D12 pentru ca la astfel de plante vindecatoare este dorit ca tot spectrul de frecvente al plantei sa-i faca efectul.


Intervalul intre doze

 

In afara de alegerea remediului si a dilutiei potrivite si intervalul intre dozele date dintr-un singur sau mai multe remedii joaca un rol important.  Si aici exista reguli dar si multe exceptii. In general insa sunt folosite de cei mai multi doctori homeopatici urmatoarele reguli:

 

In cazuri acute de boala remediile se dau dupa gravitatea bolii la intervale de un sfert de ora sau de jumatate de ora.  Fata de remediile alopate (chimice), administrarea remediilor se opreste, se maresc intervalele sau se schimba dilutia,  de indata ce s-a remarcat ameliorarea, conform regulelor urmatoare.

 

La forme de boala deosebit de periculoase (de exemplu : infarct, sepsis, otravire, nastere) remediile homeopate se dau chiar la intervale mai mici de 5-10-15 minute.

 

Atunci cand s-a obtinut ameliorarea – un semn ca remediul a fost ales corect -  se maresc intervalele si se schimba si dilutia.

 

La boli cronice se dau 1-2 doze din remediile alese, in functie de dilutie, ori de 1-3 ori pe zi,  ori pe saptamana sau chiar pe luna. Cu cat dilutia este mai inalta cu atat mai mare este intervalul in care se dau dozele.

 

In general se aplica regula: imediat ce a aparut ameliorarea bolii remediul nu se mai ia pentru a-i da timp sa-si faca efectul in corp.  Aceasta pauza se pastreaza pana apare vindecarea sau stagnarea cand ori tratamentul s-a terminat ori trebuie continuat cu acelasi sau cu alt remediu.

 

Acelasi lucru este valabil si la aparatia inrautatirii initiale a simptomelor, care sunt dovada ca remediul a fost ales bine dar ca dilutia a fost prea joasa. In acest caz nu mai se da remediul pana cand simptomele creeate de remediu nu au disparut complet dupa care se da acelasi remediu intr-o dilutie mai inalta.

 

La boli cronice vechi nu se da des acelasi remediu. Fiecarei doze trebuie sa i se acorde timp destul pentru as-i face efectul. Acest lucru a fost respecat cu ardore de Dr. Arthur Lutze care dadea o doza la un interval de cel putin de 3 luni si caruia ii dadea timp de 5-6 luni sa-si faca efectul. Cu aceasta metoda Dr. Lutze a facut vindecari incredibile, vindecari care sunt expuse si in cartile lui. Dr. Lutze a folosit tot timpul numai dilutia D30!

 

Si americanul Nash raporteaza in cartile lui de vindecari exceptionale nuami cu o doza sau doua de dilutii inalte de D1000 si mai inalte.  In literatura homeopatica sunt prezentate si multe cazuri unde in cazuri de boli cronice doze inalte luate zilnic, sau de 1-2 pe saptamana sau de 1-2 ori pe luna au adus vindecarea.

 

De aici se poate vedea ca alegerea dilutiei potrivite ca si a intervalului nu este o treaba usoara.  Reguli stricte nu exista, dar o regula generala se poate urmarii: Cu cat mai veche este o suferinta, cu atat mai inalta trebuie sa fie dilutia. Cu cat mai inalta dilutia, cu atat mai mare trebuie sa fie pauza la care sunt date dozele.

 

De indata ce apare o ameliorare atunci doza trebuie marita. Insa poate aparea si cazul in care doza trebuie micsorata.  In afara de alegerea potrivita a remediului pentru o vindecare trebuie deci alese si dilutia potrivita precum si pauza adecvata intre dozele date. Toti acesti factori au o importanta majora pentru o terapie homeopatica cu succes.

 

Tratarea pe cont propriu cu dilutii mai mari de D30 sau C30 poate fi periculoasa, caci remediul isi face efectul in corp pe mai mult de 2 luni !


Dozajul

 

In general o doza unica consta din 3-5-10 picaturi (in cazul unei solutii) sau 3-5-10 granule (granule). Bolile acute necesita o doza mai mare, boli cronice o doza mai mica.

Cum ne putem explica functionarea remediilor homepate ?

 

Pentru a intelege modul in care functioneaza remediile homeopate trebuie sa parasim gandirea materialista si sa trecem la nivelul de informatii sau la nivelul spiritual, energetic. Cu gandirea materialista nu putem intelege functionarea unui remediu care nu mai contine aproape deloc din materia activa. Medicina conventionala in general nu poate sa-si explice functionarea remediilor din doua motive:

 

1. nu doreste sa inteleaga caci altfel ar trebui sa recunoasca ca remediile alopate cu care se castiga bani multi sunt daunatoare organismului.

2. uita pur si simplu ca nu are loc numai o dilutie dar si o dinamizare voita a remediilor. Procesul de dinamizare (potentare) este pur si simplu ignorat de dusmanii homeopatiei in general dusmanii fiind industria farmaceutica si cei care castiga bani prine ea.

 

Intr-o anumita substanta exista mai multe componente, fiecare componenta contine o anumita vibratie principala si mai multe vibratii secundare. Asa cum orice nota muzicala contine o frecventa principala si mai multe armonici. Datorita puterii slabe a frecventelor secundare acestea se pierd prin diluare. In acelasi timp frecventa principala ramane din ce in ce mai izolata si prin zguduirea manuala ea este amplificata dar si inversata in faza.

In acest fel remediul devine din mod de vedere a vibratiei principale din ce in ce pur continand la o anumita dilutie in caz ideal numai o singura frecventa.

Aceasta frecventa este asemanatoare sau in caz ideal identica cu frecventa unei anumite boli dar de faza inversa.  O boala in sine nu are de fapt o anumita frecventa, ci corpul sau mai bine zis sufletul – adica corpul astral – contine aceasta vibratie dizarmonica.

 

De la fizica se stie ca doua unde identice de faza opusa care au fost suprapuse se sting una pe alta, disparand. Din terapia descoperita de Dr. Rife in anii 20 precum si din experientele indelungate cu biorezonanta s-a dovedit de mult ca fiecare patogen precum si fiecare boala prezinta o anumita oscilatie tipica. Daca suprapunem o oscilatie identica ca frecventa dar de faza inversa la cea a bolii sau a patogenului prezent in pacient, boala cu pricina va fi “stearsa”, analog oricei frecvente si in scurt timp simptomele bolii vor disparea.

 

Problema care trebuie sa fie inteleasa este ca eliminarea bolii nu are loc in trupul carnal ci in cel astral (numit “suflet” pe vremuri), vindecarea se petrece deci pe planul energetic si nu material. 
Acest lucru este dovedit si de acupunctura ca si de medicina traditionala chinezeasca, de ayuverda si alte medicini naturiste cu experienta de mii de ani.

Dr. Rife putea vindeca cu aparatura lui sofisticata orice boala si mai ales – lucru pana astazi nerealizat inca de nici alt medic - orice fel de cancer. Din pacate dupa ce toata munca si laboratoarele i-au fost distruse de FBI si FDA nimeni nu a mai putut repeta vindecarile miraculoase produse de el. Biorezonanta cunoscuta si aplicate in ziua de azi, in ciuda succeselor evidente-  are limitari mari fata de metodele si technologia inventata de Dr. Rife. Poate ca Dumnezeu a impiedicat raspandirea aceste masini de vindecare a lui Rife, caci boala, la urma urmei, ne ajuta totusi sa ne schimbam si sa evoluam pe plan spiritual.

 

Aceleasi principii fizice - de rezonanta si de anulare a undelor de faza inversa -  se foloseste de fapt si in cazul remediilor homeopate.

 

De exemplu mercurul, o substanta extrem de nociva creeaza o sumedenie de boli si simptome cunoscute. Aceste simptome pot fi vindecate prin administrarea de mercur diluat si potentat in mod homeopatic sau de alte dilutiie homeopate ca Hepar sulfuris, substanta care provoaca in doze mari acelasi simtome ca si cele pe care le vindeca doza homeopata. Acelasi lucru este valabil la orice substanta nociva. 
In homeopatie se folosesc des dilutiile inalte ales substantelor nocive ca mercur, plumb, zinc, aluminiu, argint, iodat de potasiu, arsenic, otrava de sarpe si din plante etc.

 

Deci o substanta care contine o anumite oscilatie daunatoare sanatatii corpului, oscilatie care a ramas prezenta in suflet (deci in corpul astral, energetic) poate fi anihilata prin administrarea aceleasi substante dar diluata si potentata in mod homeopat, caci aceasta contine exact aceeasi oscilatie de faza inversa care prin suprapunerea duce la stingerea oscilatiei daunatoare din suflet.

 

Arta de vindecare a medicului homeopat consta deci in a gasi exact substanta necesara si dilutia potrivita bolii pacientului la momentul dat.

 

Cat priveste pacientul, acesta are o contributie tot asa de mare la vindecare ca si medicul, caci el trebuie sa mentina o anumita dieta si un mod de trai pentru ca vindecarea sa nu fie oprita si ea sa manifeste si in planul material. Degeaba primeste pacientul remediul adecvat de la medic daca el opreste procesul de vindecare cu cafea si excese sexuale !

 

Prin urmare se poate spune cu certitudine ca homeopatia functioneaza ca urmare a unui principiu cunoscut de sute de ani din fizica: O oscilatie de faza inversa anihilazea in suflet (trupul astral) o anumita oscilatie dizarmonica care a fost creeata prin administrarea unei substante nocive, a unei radiatii electromagnetice, a unei oscilatii spirituale (blestem, ura),  a unui aliment daunator, etc.

 

Acest lucru este cunoscut si folosit in fizica, chimie, chimie, electronica. In domeniul sanatatii acest lucru este necunscut de medicina conservativa caci nimeni nu i-a invatat pe doctori iar singurii care i-ar putea invata  doctori  - industria farmaceutica – nu au nici cel mai mic interes, caci numai cu tratarea bolilor prin operatii si medicamente chimice (alopate) se poate castiga bani buni cu boala pacientului.Ca urmare a principiilor de functionare ale homeopatiei se mai pot indica sau dovedi in mod simplu inca doua lucruri importante:

 

a)            Fiindca substantele nocive folosite in  remediile homeopate au o actiune dovedibila, atat pe oameni, dar si pe plante si animale, atunci trebuie ca acele substante folosite in doze mari sa aiba o influenta nefasta asupra sanatatii atunci cand ele sunt ingerate (ca alimente sau medicamente). In plus efectele acestor noxe asupra populatie nu numai ca sunt cunoscute (datorita toxicologiei si a homeopatiei ), dar ele se pot si regasi in starea de sanatate si mai ales cea psihica a populatiei.

 

Urmatoarele substante nocive sunt prezente continuu in doze exagerate de mari in alimente, medicamente si substante chimice folosite zilnic.

 

-          sari de iod – in sarea de bucatarie si medicamente, chimice

-          aluminiu – in vase de gatit, ambalaje de alimente, vaccine, medicamente

-          platina  si paladiu – in catalizatoarele de la masini, electronice

-          plumbul – in tevi de apa

-          fier, calciu si magneziu in doze mari (sucuri mineralizate artificial, medicamente, vitamine artificiale)

-          fluorid -  pasta de dinti, tigai  cu teflon, cartoane si hartie folosite in gastronomie, hartie de cuptor, medicamente

-          brom – medicamente, cauciucuri, insecticide

-          clor -  apa potabila, medicamente, insecticide, ingrasaminte, explozive, plastic, PVC

-          bor – airbag-uri, rachete, artificii, detergent, insecticide, ingrasaminte, medicamente

-          zinc – metale, ciment dentar, cimente, vopsele, la protectia fierului, în tevi de ape

-          mercur – vaccine, lampi, plombe dentare

 

Lista este mult mai lunga, dar ne oprim aici.  Cele mai nocive substante sunt folosite in medicamente si in ingrasaminte chimice. In ingrasamintele chimice se folosesc aproape aceleasi substante ca in explozivele militare. Putem spune pe drept ca fostul vechi camp de lupta s-a mutat pe masa din casa, pe campurile agricole si in fabricile de medicamente si ca populatia este bombardata zilnic si fara sa stie cu substantele cele mai nocive din natura si din chimie.

Cum se alege remediul protrivit

 

La orice boala, in functie de simptomele prezente, de caracter, de constitutie, modalitati (cand se agraveaza sau amelioreaza simptomele, orele la care apar, vremea, influenta mancarii sia bauturilor, etc.) si detalii cu privire la factorii care amelioreaza sau agraveaza anumite simptome exista în general mai multe remedii care se potrivesc. Din acestea toate trebuie ales prin studiul detaliat al remediului si al simptomelor bolnavului remediul care se potriveste cel mai bine la pacientul si la momentul respectiv.

Cand remediul potrivit  a fost ales atunci apare o imbunatatire rapida şi evidenta a simptomelor. În anumite cazuri apare o inrautatire temporara a simptomelor dupa care apare o imbunatatire, mai ales cand se folosesc dilutii slabe (CH 6-30).

 

Un remediu ales bine poate face ca simptomele sa dispara de tot. La boli cronice pot aparea în schimb în ciuda remediului ales bine simptome noi. Asta din cauza ca multe boli sunt suprapuse caci nu au fost vindecate la timp, ele fiind suprimate ori cu medicamente chimice sau “astupate” pe plan psihic. Pentru aceste noi simptome este nevoie de un nou remediu ales pe masura.

Atunci cand un remediu a fost ales potrivit apare de cele mai multe ori o agravare de scurta durata a simptomelor, mai ales la dilutii joase, dupa care simptomele dispar aparand vindecarea.

 

 Cand nu se schimba nimic dupa luarea remediului, remediul sau dilutia nu a fost aleasa potrivit si trebuie incercat un altul.

Tratarea pe cont propriu la afectiuni schimbatoare, cronice sau grave este foarte dificila, de aceea ea trebuie facuta de un doctor homeopat.

 

Folosirea de remedii homeopate fara a prezenta simptomele remediului, mai ales în dilutii joase sau chiar inalte poate creea simptomele pe care remediul în general le vindeca caci remediul nu gaseste în corp o forta asupra carei sa actioneze. În acest caz, cand pacientul nu are deloc din simptomele remediului in loc sa se intample o stingere a oscilatiilor prin suprapunere, remediul creeaza în corp niste oscilatii care creeaza boala, în corp neexistand oscilatii asemanatoare.

 

De aceea remediile homeopate nu se pot folosi decat în mare cunostinta de cauza, numai atunci cand simtomele prezente corespund bine remediului, în dilutia şi dozajul corespunzator, remediile homeopate nu sunt medicamente gen aspirina care se pot lua orcand şi la toate.

 

Cand la un pacient apar simptome noi, tipice remediului, avem de aface in acest caz cu creearea de simptome şi nu cu vindecare.  În acest fel se testeaza pe oameni sanatosi remediile homeopate, caci ei pot descrie simtomele pe care un remediu homeopat le creeaza dar în acelasi timp le şi vindeca.

 

Antidotarea remediilor luate gresit

 

Orice remediu homeopat insa poate fi antidotat de mai multe remedii homeopate diferite, adica actiunea lui poate fi oprita.

Antidoatele cela mai universale sunt cofeina şi camforul, ca şi musetelul. Acestea se pot lua ori în forma de cafea, cola sau tinctura sau ceai cât şi în forma de granule homeopate.

 

O ceasca sau mai multe de cafea pot antidota sau slabi imediat efectul unui remediu homeopat.

De asemena vinul, otetul ca şi alte substante puternice pot antidota remediile homeopate.

 

Unele remedii nu pot fi luate dupa altele deoarece ele opresc efectul celor dinainte aşa ca ele nu isi mai fac efectul.  Altele remedii nu pot fi luate deloc dupa altele caci nu se potrivesc şi creeaza simptome.

 

De exemplu Nux vomica, Coffea şi Camphora antidoteaza foarte multe remedii. Vezi rubrica “Lista cu  remedii si antidoatele lor”)

La ce farmacii se pot cumpara remedii homeopate ?

 

Remedii homeopate pot fi cumparate de exemplu la reteaua de farmacii Dona. Aceste faramcacii  care se pot gasi in aproape toate orasele mai mari. Probabil ca remediile homeopate se pot gasi si la alte farmacii. La adresa farmaciei Dona din internet, http://www.farmaciadona.ro/ se poate face cauta online disponibilitatea remediilor homeopate din filiale.

De buna seama ca remediile pot fi comandate la orice farmacie Dona, chiar daca nu sunt pe moment disponibile.

 

Dilutiile homeopate

 

Remediile homeopate pot fi cumparate sub forma de solutii lichide sau granule.

Spre deosebire de remediile alopate, remediile homeopate se fabrica in dilutii diferite, fiecare dilutie actionand altfel asupra organismului. Dilutia corespunzatoare pacientului este in general aleasa de medicul homeopat.

 

Exista dilutii D numerotate de la D1 la D10000: D1, D4, D6, D12, D30, D200, D1000

Dilutii CH (sau C) numerotate  de la CH1 la CH200 si mai mult: CH1, CH2, CH4, CH12, CH30, CH200 si dilutii LM: LM1, LM3, LM 6, LM18, etc.

 

Dilutia LM este de 1/50000, cea CH este de 1/100 iar cea D este de 1/10.

 

In Romania nu se gasesc dilutiile tip D. Aceste dilutii insa nu sunt necesare, caci ele nu au fost introduse de Hahnemann ci de o miscare separatista in homeopatie. Cele de tip CH si LM sunt mai mult decat suficiente.

 

Pentru tratament pe cont propriu se recomanda dilutiile  C1-C30 ca si dilutiile
LM 1-8 Anumite remedii nu se pot lua in dilutii mai mici decat D3-D4 deoarece constau din substante otravitoare in dilutie concentrata si in general nu se pot cumpara fara reteta de la medic. In dilutiile mai inalte efectul otravitor dispare cu desavarsire.

 

Dilutia CH se foloseste la boli acute si cronice in timp ce dilutia LM cu predispozitie la boli cronice.


 

Dosajul

 

La boli cronice: 2-5 granule se topesc sub limba.

In cazuri acute: 2-5 granule se topesc in apa. Apa aceasta se bea cu lingurita la intervale de 5-10-15-30-60 de minute. Intervalul depinde de pacient si boala.

 

Dosajul la solutii LM


La boli cronice: 5-10 picaturi se dilueaza in 100 ml de apa intr-o sticluta foarte curata. Sticluta se loveste de 5 sau de 10 de o carte mai groasa pentru a se amesteca si dinamiza. Cu cat se face de mai multe ori dinamizarea, cu atat efectul solutiei devine mai puternic. Doza se repeta incepand de la  doua ori zilnic pana la fiecare cinci zile. La persoane sensibile, copii, etc.  aceaste solutie se poate dilua de mai multe ori consecutiv pentru a-si slabi efectul.

In general dilutiile LM se gasesc ca solutii. In caz ca ele se afla in forma de granule, 2-3 granule se topesc in apa creeind o solutie care se proceseaza si dozeaza ca si mai sus.

 

 

Preturile la remediile homeopate de la farmaciile Dona

 

Septembrie 2008:

Solutie LM 10ml                                    9,80 LEI

Granule CH1-CH15  4g                         6,40 LEI

Granule CH30-CH200  4g                      6,00 – 6,60 LEI

 

Cum se alege remediul potrivit


Cele mai importante simptome pentru alegerea remediului potrivit din cateva sute de remedii sunt simptomele  psihice. De ex. teama, nelinistea, frica de hoti, teama de moarte, plangacios, nu-i place consolarea, etc.

În plus  factori cei mai imprortanti pentru alegerea remediului sunt cei de mai jos în ordine enumerarii:

 -  starile climatice în care apar dureri sau anumite simptome (frig, caldura, aer uscat, aer umed, la aer liber, în camera, la dormit, inainte de ploaie, etc)

 - poftele de mancare şi baut ale pacientului (pofta de acrituri, mananca excesiv sare, nu are pofta de mancare)
- aversiunile de mancare şi bauturi.

- comportamente, anomalii şi pofte foarte ciudate (febra fara sete, pacient în general friguros care în cazul bolii moare de caldura, etc., copil care manaca varul de pe pereti, etc.)
- cauza care a creeat boala daca este cunoscuta (haine ude, par ud, curent de aer)

- orele la care se agraveaza sau se amelioreaza anumite simptome
- felul în care pacientul isi amelioreaza durerile (la apasare, comprese calde sau reci, cand se plimba, cand sta intins, etc.)

 

Simptomele normale ca “ durere de burta”, “diaree” sau “constipatie” fara precizari suplimentare nu ajuta mai deloc la alegerea remediului potrivit pentru ca aceste simptome generale sunt prezente la foarte multe remedii.

 

Simptome ca “ vomitat dupa baut de apa rece” şi “sete mare de apa rece”  insa este o indicatie foarte pretioasa caci ea se potriveste numai la 1-2 remedii.

 

 

 

 


 

 

Lexicon homeopat

 

 

Teoria miasmelor sau a bolilor cronice

 

Hahnemann a studiat detaliat cazurile la sute de pacienti, a pus o sumedenie de intrebari despre boala şi antecendetele ei, despre bolile parintilor şi a bunicilor şi strabunicilor atât ca s-a putut urmari în trecut. Prin aceasta el a gasit ca exista o slabiciune ascunsa adanc în corp care face omul sensibil pentru anumite boli. Aceasta sensibiltate el a numit-o miasma. Boala actuala a pacientului permite constatari despre afectiunile anterioare. Exista o legatura intre boala pacientului şi bolile din familie, acest fir ajuta terapeutul homeopat sa aleaga remediul homeopat potrivit.

 

Miasmele

 

 

Miasma se poate traduce ca “pata” sau “greseala”.

Hahnemann scrie in § 78 in Organonul  6 : “ Adevaratele boli cronice sunt acele boli care s.au dezvoltat dintr-o miasma cronica, care de la sine şi fără a folosi anumite remedii impotriva ei este in stare să se dezvolte, să creasca şi să aduca omului o suferinta din ce in ce mai mare pana la sfarsitul vietii in ciuda celui mai bun mod de trai  corporal şi spiritual sau unei diete perfecte. Aceasta este in stare să stinga pana şi forta vitala ”. Uni terapeuti compara forta vitala cu sistemul imunitar, altii cu legatura dintre suflet şi corp.  Miasmele sunt de fapt urmarile nerespectarii celor 10 porunci din biblie, „pacate“ care se duc la 7 generatii mai departe, aşa cum este scris in biblie.

Bolile cronice

Im § 204 Hahnemann scrie de 3 miasme: Psora, Sicoza şi Sifilisul.  In decursul anilor din aceste boli originare s-au dezvoltat şi tuberculoza, parazitoza şi cancerul. Aceste boli primare reale şi.au pus amprenta peste generatii intregi. Psora, ca mama tuturor bolilor a fost comparata numita inainte cu bolile: scabie, lepra, tuberculoza, gripa. Sicoza a fost comparata cu gonorea, dar ar putea fi şi sifilisul. La un pacient pot aparea concomitent mai multe miasme deodata. Pentru multi oameni este iritant faptul ca in sange nu se pot divedi nici un fel de patogeni.

Psora

Psora se comporta ca o centrifuga care incearsca să arunce bolile dinauntru catre afara. Este o boala exploziva cu recidive şi crize periodice. Erupptii cu basici pe piele care ataca mucoasele sau partile seroase ale corpului şi tendenta pentru parazitism. Psora corespudne unei carente. Se imparte in forma latenta, activa şi epuizata. Simptomele ei pot aparea in famile in mod unic sau multiplu.
De ex. Migrena poate fi de gen psoric atunci cand simptomele se repeta

Die Sicoza
In contradictie cu Psora care se arata ca o boala exploziva, mostenita, sicoza se instaleaza lent in decusrus vietii. Este o reactie la un fel de invaziune din interior. Se manifesteaza cu o stagnare a simptomelor.  Caracteristicle ei sunt:  obezitate, infectii cu expectoratie galbene, atac cronic al mucoaselor (in special cele genitale), dezvoltare corporala inceata sau stagnata. Agravare in general de la vreme umeda. Apar des tumoare benigne ( negi, condiloame, fibroame). Sicoza vine de la cuvantul „sucus“ din greca care inseamna smochina, o corespondenta la felul in care se manifesta (ac un neg, similar unei smochine)

Sifilis
Sifilisul este o reactie a corpului care se manifesta din periferie catre organele vitale interioare.  Este caracterizat de boli lezionale care duce la formarea de tumori prin distrugerea celulelor şi formarea de diferite tumori. Ea poate fi rezultatul psorei sau a socozei atunci cand acestea nu sunt tratate la timp

 


Psora 

Simptomele Psorei ereditare, latente ( nu a formei acute, ca de ex. scabia) sunt:

Fire: capricii, senzatie de gol cap, hipocondrie, teama de moarte, de intuneric, de stafii şi de examene

Cap: caderea parului, matreata, Milchschorf , dureri de cap (cu agravare dimineata, alinare prin odihan şi aplicare de caldura), ameteala.

Ochi: Tendenta la conjuctivita

Urechi: Tendenta  la Tinnitus  în special dupa socuri.

Nas: sensibil la mirosuri, alergie de fan cu mancarime şi arsuri, sangerari din nas dupa suparare, dezamagire sau enervare, nas infundat
Fata: Acbee (cu semne de la scarpinat), eczeme la cap, ticuri, crapaturi la buze, afte cu arsuri şi buze rosii

Gat: Anghina, raguseala, tuse sau dres d evcoe nervos.

Digestie: foame, foame permanenta, pofta de dulciuri şi stimulanti, senzatie de gol în stomca, senzatie de stramtoare, stomac nervos, diaree de durata lunga, imbalonare
Organe urinare: urinat fara sa doreasca, facut de pipi în pat, dereglari ale vezici urinare, diabet (insipidus oder mellitus).

Organe genitale: mancarime, impotenta dupa soc sau pierdere de partner, inrosiri, eruptii arzatoare

Organe la femei: Amenorrhoe (lipsa de ciclu), dureri puternice la ciclu, suprasensibilitate înainte de ciclu, diaree în timpul ciclului, lichid vaginal arzator-mancaritor

Respiratie:  afectiuni respiratorii sunt mai degraba d egasit la tuberculinie, la psora ereditara se gaseste mai degraba o tuse uscata

Inima: Afectiuni functionale ale inimii dupa soc sau pierderea partenerului, dereglari de ritm

Aparat locomotor:  palme sau calcai arzatoare, lipsa de forta în picioare, coordonare slaba a pcioarelor (cade usor), dureri reumatice în special dupa suprimarea bolilor

Piele: uscata, cu mancarime, murdara în ciuda spalarii intensive, alergii, acnee cu mancarime, vindecarea lenta a ranilor, transpiratie puternica

Somn: adoarme greu, se trezeste noapte (dupa ora 3) şi nu mai poate adormi din nou, picioare fierbinti în pat, somn care nu odihneste 

Modalitati:

Agravare:  dupa stimulanti (Cafea, ceai, dulciuri, alcool), de la spalat, iarna, frig, liniste
Ameliorare: prin aplicare de caldura, vara, miscare, transpiratie, sangerari (menstruatie, sangerare din nas), diaree şi la eruptii pe piele

Atunci cand apare o suprimare a bolii cu medicamente şi tratamente neadecvate atunci miasma este continuata sau apare una noua pe un alt nivel.  Miasmele se pot dezvolta luand forme din ce în ce mai grave.

Psora poate schimba în tuberculinie sau în parasitoza sau durect în carcinogenie.

Tuberculinia  (cea sifilitica sau cea sicotica ) poate schimba în sicoza sau sifilinie

Sicoza poate deveni sifilinie sau carginogie.  Sifilinia poate schimba în carcinogie. Carcinogia este ultima forma de miasma.

Schimbarea dintr-o forma în alta poate fi inteleasa şi ca o incercare de vindecare.  Tuberculina poate incerca sa se vindece prin schimbarea în psora. Sicoza incearca sa se vindce prin tuberculinie.

Sifilinia se poate vindeca prin trecerea în sicoza sau parazitoza care la randul ei se poate vindeca prin trecerea în psora. Sifilinia poate trece în forma de tuberculinie.Asta inseamna ca prin activarea tuberculiniei se poate activa un sifilis şi viceversa.

 

Constitutia sicotica

Dupa Hahnemann sicoza corespunde cu boala „negilor“ şi care este urmarea gonoreei. Hahmenann a spus ca aceasta boala a negilor devine din ce in ce mai rara, ceea ce noi astazi nu putem confirma, existand peste 25 de milioane de infecti anual.

Simptomele gonoreei

La femei sunt putine simptome in 50-60% der cazuri, aşa ca boala nu este depistata ca atare, mai ales cand este suprimat cu medicamente alopate.
Manifestarile cele mai des intalnite in ordea lor sunt:  uretrita (cu lichid cu puroi din vagina, arsuri la urinat, cervicita, enderometrita, vulvovaginita gonoreica, colici, temeperatura inalta, faringita, semne peritonice, conjuctivita, rar repticemie, salpingita, artridite pe o singura parte cu puroi

Complicatii: apendicita perforata, perioforita, abces tubovarial, adnexita cronica cu urmari ca sterlitate, graviditate tubara; tumoare la ovare

La barbati sunt putine simptome in 30% din cazuri.
Mancarime sau arsuri la urinat, lichid cu puroi din uretra, lichide cu miros de peste
Complicatii: Epidemita, prostata, orchita, spermatom, cistita, sterilitate, manifestari in faringe, conjuctivita, Ophthalmia neonatorum (conjuctivita cu puroi), meningita, artrita de cele mai multe ori numai pe o pate, edocardita, leziuni ale pielii, septicemie benigna cu febra şi inflamatii in articulatii, pustule pe piele, vasculita locala.

Sicoza este prezenta in aproape 90% din populatie fiind transmisa din generatie in generatie mai departe fără ca ea să fie recunoscuta ca atare. Numai homeopatia priveste constitutia oamenilor şi

In ziua de azi sicoza nu mai este tratata imediat cu Sulfur, aşa cum o facea Hahnemann pe vremuri. El gasea des sicoza impreuna cu psora şi mai rar impreuna cu sifilisul. Acest lucru s-a schimbat astazi. Pacientii vin la medici homeopati prezentand multe miasme. In plus mai avem de aface şi cu  vaccinoza, tuberculoza şi carcinoza. De multe ori un pacient prezinta nu mai putin de 6 boli diferite.

 

 

 

ORGANON -  MIASMELE IN HOMEOPATIE

 

http://teleianuhomeopat.3x.ro/Curs_03.htm

 

 

 

 Dr. Ioan Teleianu - Note de curs:  27-28 ianuarie 2007

 

MIASMELE IN HOMEOPATIE

 

(Noţiuni introductive)

 

Hippocrate a fost primul medic care a folosit termenul de miasmă, termen plecat  din limba greacă, semnificând pată sau greşeală. El pleca de la ipoteza că anumite boli infecţioase erau transmise oamenilor de aerul şi apa murdărită de miasme. La sfârşitul secolului 18, se obişnuia să se creadă că miasmele erau gaze impure, responsabile de propagarea epidemiilor în rândul populaţiei. Hahnemann şi-a dat seama că aerul putea vehicula boli infecţioase dar, după părerea sa, elementul patologic nu putea să fie gazos. La sfârşitul anului 1790, Hahnemann s-a sesizat că sifilisul era o boală a sângelui putând să se ascundă sub masca unor numeroase alte boli.  La debutul vieţii sale profesionale, el creiase un preparat special denumit Mercurius Solubilis Hahnemanni, care era tratamentul clasic al sifilisului în toată Europa. El a descoperit rapid că Mercurul în dinamizare homeopatică avea şi mai multă eficacitate asupra sifilisului decât toxicul sub forma sa brută şi a reuşit mai multe vindecări complete.

 

 Un naturalist german, Van Leeuwenhoek a inventat microscopul şi a publicat înainte de moartea sa, în 1723, observaţiile sale asupra unor mici " animalcule " vivante. Această informaţie i-a permis lui Hahnemann să presupună că aceste micro-organisme erau la originea numeroaselor boli infecţioase. Pe această bază, el a susţinut ideile celor ce susţineau rolul “animalcule”-lor dar în acelaşi timp a apărat importanţa predispoziţiei organismului-gazdă. Tot la debutul vieţii sale profesionale, Hahnemann a sugerat că anumite erupţii cutanate, ca acele “cruste de lapte”, trebuiau să fie datorate microscopicelor vietăţi (animalcule) miasmatice, adică micro-organismelor. În această epocă, existau patru teorii principale privind bolile cu propagare de tip infecţios.

 

Deci, în Homeopatia hahnemanniană, semnificaţia termenului " miasmă " se referă la efectele unui micro-organism asupra forţei vitale, incluzând şi simptomele transmise de generaţiile precedente. Aceste miasme cronice sunt capabile de a produce maladii degenerative, boli auto-imune, am zice noi astăzi, şi pot ajunge până la o imuno-deficienţă.

 

 Hahnemann a remarcat că fiecare boală cronică cuprindea trei faze, o fază primară, latentă, una secundară si alta terţiară. Efectele acestor miasme se transmiteau de la o generaţie la alta prin ereditate şi provocau predispoziţii la anumite boli. Cele trei miasme cronice pe care Hahnemann le-a introdus în 1828 sunt Psora (Psora : miasma pruriginoasă), Sicoza (Sycosis : miasma gonoreei) şi Lueza (miasma şancrului sifilitic). Hahnemann a publicat această teorie cu mult înainte ca prezenţa germenilor să fi fost larg acceptată şi majoritatea prescriptorilor contemporani cu el au avut dificultăţi în înţelegerea acestei teorii sofisticate despre bolile contagioase . Încă de pe vremea lui Hippocrate, oamenii de profesie ai medicinii bănuiau existenţa de organisme invizibile responsabile de producerea bolilor dar Hahnemann este cel care a creiat conceptul modern de infecţie. În fapt deci, patologia homeopatică este de bună seamă mult mai avansată de cât modernul său echivalent alopatic care nu înţelege totdeauna efectele procesului miasmatic, nici sindroamele constituţionale transmise.

 

În prefaţa de la Organon-ul tradus de Charles Hempel, Constantin Hering povestea că la sfârşitul vieţii sale, Hahnemann făcuse descoperiri complementare şi dezvoltase un nou aspect al teoriei Psorei, cu introducerea unei miasme noi pe care a denumit-o Pseudo-Psora.

 

" Hahnemann a stabilit o distincţie între miasmele veneriene, adică Sifilis şi Sicoză; şi de asemenea a creiat o subgrupă în Psoră, Pseudo-psora. " (Hering) 

 

Teoria miasmatică a lui Hahnemann cuprindea de atunci două miasme veneriene şi două neveneriene, responsabile de boli cronice de lungă durată. Cele două miasme neveneriene sunt deci  Psora (boala pruriginoasă) şi Pseudo-psora (boala tuberculoasă). Cele două miasme veneriene sunt Sicoza (boala “negilor”) et Lueza (şancrul).

 

Hahnemann a remarcat că evoluţia câtorva cazuri care păreau a depinde de Psoră nu erau legate de o manieră exclusivă de o erupţie cutanată. El a observat că acest tip de afecţiune era de natură infecţioasă şi avea simptome primare, latente şi secundare ca şi elemente ereditare. El a conchis că această afecţiune era datorată unui agent miasmatic cu o etiologie distinctă, cu simptome pe care le-a deosebit de psoră şi a creiat astfel o nouă afecţiune miasmatică pe care a denumit-o Pseudo-psora, miasma tuberculinică .Toate aceste miasme pot fi dobândite plecând de la o infecţie sau prin transmitere ereditară.

 

 

 

 

 

S-a emis, uneori, ideea că Hahnemann ar fi înţeles că toate bolile de lungă durată erau datorate miasmelor cronice. Acest lucru nu este în intregime exact.

 

În Organon, el menţionează trei  categorii de maladii cronice:

 

Ř       cele datorate unor stress-uri  continui (tulburări legate de cauze persistente care prin natura lor nu sunt forţamente tulburări cronice, Aforismul 73),

 

Ř       cele datorate unei toxicităţi medicamentoase şi unor erori terapeutice (cauze medicale, Aforismul 74), şi 

Ř       cele datorate miasmelor infecţioase  (cauze naturale, Aforismul 78).

 

În zilele noastre, bolile datorate toxicelor fabricate de om trebuie să includă miile de produse chimice potenţial nocive eliminate în jurul nostru de complexe industriale, diateza vaccinală datorată imunizărilor obligatorii, şi marele număr de noi medicamente produse de industria farmaceutică, cea de a doua categorie (cauze medicale) a crescut de o manieră considerabilă..

 

Bolile legate de aceste trei etiologii (stress permanent ; droguri, toxine, vaccinuri ; şi miasme naturale) sunt din ce în ce mai greu de tratat căci aceste trei cauze se întrepătrund şi formează situaţii şi mai complexe..

 

 

SIMPTOMATOLOGIA CONSTITUŢIONALĂ ŞI MIASMELE

 

 Etiologia unei boli, temperamentul constituţional al pacientului şi totalitatea semnelor şi simptomelor sunt cei trei factori care constitue tabloul complet al unei maladii. În homeopatie noi vorbim adesea despre totalitatea semnelor ca fiind la baza alegerii remediului homeopatic, dar adesea uităm de a asocia acestora factorii etiologici, miasmele şi constituţia fizică a subiectului. Semnele fizice ale individului sunt fundamentale pentru tratamentul tulburărilor cronice întrucât constituţia şi temperamentul reflectă moştenirea miasmatică. Noi trebuie să contăm în mod unic pe istoria personală şi familială a individului pentru a descoperi miasmele. Miasmele sunt prezente în însăşi simptomatologia pacientului. Sindroamele produse de miasme atrag atenţia asupra cauzei fundamentale chiar şi atunci când ea nu poate fi legată, în cadrul observaţiei, de un factor etiologic specific.

 

 

Fiecare miasmă cronică are semne caracteristice care fac parte integrantă din totalitatea simptomelor.

 

De exemplu:

Ř       Psora are tendinţă de a induce iritaţie, inflamaţie şi hipersensibilitate ;

Ř       Sicoza: infiltraţie, indurţie, şi excrescenţe ;

Ř       Pseudo Psora are tendinţă de a induce tuberculi, fibroze şi supuraţii ;

Ř       Sifilisul , granulaţie, degenerescenţă şi ulceraţie.

 

 

Atât cât permite constituţia fizică:

 

 

Ř       Psora face ca organismul să devină intoxicat, pielea nesănătoasă şi să perturbe funcţiile digestive şi eliminatorii.

Ř       Pseudo Psora are  tendinţa de a produce oase lungi şi fine, un torace strâmt, obraji scobiţi şi ochi strălucitori.

Ř       Sicoza duce la formarea de oase grele, la retenţie de apă, la excrescenţe de ţesuturi şi la o lentoare a metabolismului.

Ř       Sifilisul  are tendinţa de a produce  malformaţii congenitale, o structură osoasă asimetrică, dinţi malformaţi şi o faţă buhăită de tip buldog.

 

 

Temperamentul:

Ř       Temperamentul psoric este plin de idei pseudo-ştiinţifice, filozofice, politice, religioase. Ei sunt foarte expresivi, vorbăreţi, se supraestimează şi pot gândi că ei sunt geniali, dar pentru alţii ei par nesocotiţi şi nerealişti.

Ř       Pseudo Psoricul (Tuberculinism) este romantic, erotic, monden, extrovertit, cosmopolit, schimbător, optimist, dar nesatisfăcut şi doreşte să-şi schimbe locul, slujba, partenerii, etc.

Ř       Sicozicul est pesimist, realist fără concesiuni, septic, secret, bănuitor, gelos, cu idei fixe şi un ascuns dezgust pentru sine însuşi.

Ř       Sifiliticul este un amestec de nebunie şi de geniu cu un simţ ascuţit al ironiei care-l conduce la obsesia morţii şi destrucţiei. Ei au tendinţă de a se culpabiliza, au tendinţă suicidară şi pot evolua spre idiotie, demenţă sau suicid.

 

 

 

 

 

Durerile:

 

Ř       Psora resimte ca dureri: mâncărimi, senzaţii de reptaţii furnicătoare, gâdileli şi arsuri ;

Ř       Pseudo-Psoricii  resimt dureri nevralgice, acute, penetrante, perforante , înţepături lancinante;

Ř       Sicoza are dureri bruşte, intense, spasmodice, de tipul crampelor sau colicilor ;

Ř       Sifilis: durerile par absente în etapa actuală sau sunt profunde, nedefinite şi acute, groaznice şi în special agravate noaptea.

 

Scurgerile:

Ř       Psora are scurgeri destul de puţin abundente, iritante, pruriginoase ;

Ř       Pseudo Psora  are scurgeri purulente, galbene, sângerânde, cu miros de mucegai ;

Ř       Sicoza are scurgeri apoase, verzui sau murdar închis cu miros acru, de peşte ;

Ř       Lueza are scurgeri foarte urât mirositoare, ca de infecţie, fetide, foarte puternice.

 

 

 

Pielea:

 

Ř       Pielea la Psora est uscată, aspră, neîngrijită, cea mai mică plagă infectându-se uşor iar leziunile sunt pruriginoase cu secreţie purulentă abundentă.

Ř       Pielea la Pseudo Psora este diafană, delicată, netedă, se lezează şi sângerează cu uşurinţă, producând multe secreţii purulente.

Ř       Pielea la Sicoză este acoperită de veruci, pete, puncte de frumuseţe, excrescenţe, de culoare închisă cu dezvoltare excesivă a pilozităţii.

Ř       Pielea la Lueză prezintă pete roşii închise, sau culoare arămie, cu erupţii fără prurit dar cu tendinţa de a ulcera cu uşurinţă.

 

 

În ceea ce priveşte simptomatologia mentală, ceea ce pare a caracteriza destul de bine cea mai puternică caracteristică miasmatică, este:

Psora:  anxietatea

Sicoza: Frica

Sifilis:  Desnădejdea, disperarea

 

Lucrarea dr. Rakshit ne permite să nuanţăm mai bine profilul psihic ale celor trei miasme care cuprind toată patologia genului uman.

 

„Mentalul psoric este foarte activ, dar repede poate intra in stări de prostraţie, obosind relativ uşor  în urma efortului mental.

 

1.        În cursul bolilor, are frică de moarte, gândeşte că este incurabil şi fără speranţă.

2.        Memoria sa este scurtă, e distrat, are o putere de concentrare mediocră.

3.        Psihismul său nu este niciodată satisfăcut, găseşte că tot ce face el nu e niciodată bine, e melancolic, se tulbură din orice fleacuri şi este perturbat cu uşurinţă pe plan psihic;

4.        Aceste tulburări mentale de origină Psorică sunt ameliorate de procesele de eliminare sub forma de transpiraţii abundente şi de micţiuni tot atât de importante”.

 

 

„Mentalul Sifilitic este deprimat, niciodată deschis, niciodată sincer, cu dorinţă de sinucidere;

 

5.        Frică de noapte, puterea sa de gândire (raţionamentul) este lentă, vrea să comande dar in acelaş timp are instincte ucigaşe, cu dorinţă de a distruge vieţile altora;

6.        Psihismul Sifilitic latent este moate, greoi şi încăpăţânat;

7.        Acest psihism Sifilitic este alinat de manifestările externe ale bolilor pe care le prezintă, ca şi de procesele patologice eliminatorii, cum ar fi de ex. leucoreea, etc.”

 

„Mentalul Sicosic este imbufnat (morocănos), iritabil, îşi aduce aminte cu greutate de evenimentele recente, în timp ce faptele demult petrtecute îi revin cu uşurinţă în minte;

 

8.        Este un tip de psihism foarte pasionat, foarte emotiv, cu raţionament lent, revenind repede asupra a ceea  ce a zis sau a gândit;

9.        Ca şi în cazul mentalului Sifilitic, el vrea deasemenea să ucidă , să distrugă pe alţii;

10.     Acest psihism se ameliorează prin eliminări patologice, cum este leucoreea, gonoreea, etc.”

 

 

 

Fără îndoială, în analiza cazului, proces deosebit de important în stabilirea remediilor homeopatice vindecătoare, se pleacă de la inventarierea inteligentă a totalităţii simptomelor pacientului. Aceasta ne face să acordăm o atenţie deosebită discuţiei cu bolnavul pentru a intra în posesia tuturor datelor privind boala. Totuşi expresia:  „ totalitatea simptomelor”, cel puţin la începutul practicii homeopatiei, te incită să dai atenţie prioritară îndeosebi aspectelor strict semiologice, legate de tipul simptomelor, felul cum pacientul simte suferinţele sale, particularităţile de apariţie, dispariţie, etc. – în orice caz „stresul” medicului este legat de teama de a nu fi ratat detectarea unora din datele esenţiale ale manifestării bolii la pacientul respectiv.

 

 Conceptul hahnemann-ian al consultaţiei homeopatice cere ceva mai mult. În analiza cazului avem nevoie atât de datele bolii cât şi de alte două tipuri de date: de datele etiologice referitoare la cauzele posibile ale îmbolnăvirii, analizând istoric evoluţia procesului morbid şi de datele constituţiei fizice şi temperamentale ale individului bolnav, reflectând starea actuală a forţelor sale de apărare şi gradul afectării acestora. Acestea alcătuiesc tabloul complet al unei boli. Datele acestui tablou sunt cele care constituie cu adevărat ceea ce denumim „totalitatea simptomelor”, iar cunoaşterea lor este absolut necesară în cazul bolilor cronice, boli care ne obligă să tratăm miasmatic tulburările pacientului, în funcţie de profunzimea afectării organismului şi de resursele vitale ale acestuia.

 

În Organon, Hahnemann se referă cu claritate la cauzele bolilor, precizând că există cauze ocazionale şi cauze fundamentale. Acestea din urmă se referă la miasmele cronice. Fiecare miasmă cronică are semnele sale caracteristice care se exprimă mai mult sau mai puţin în cadrul „totalităţii simptomelor”. Deci cunoaşterea atentă a acestora ne ajută să stabilim strategia de tratament în cunoştinţă de cauză.

 

Sigur, un caz cronic va avea o patologie mai mult sau mai puţin intricată din punct de vedere miasmatic.

 

Plecând de la cele 3 miasme fundamentale, cărora Hahnemann le-a adăogat pe cea de a 4-a, Pseudo-psora - denumită mai târziu "Miasma tuberculinică" - astăzi studiul cauzelor fundamentale ale bolilor au inceput să lărgească evantaiul miasmelor de bază, fiind acceptată în zilele noastre încă o miasmă de actualitate - "cancerinismul" sau "miasma cancerinică". Alţi autori contemporani, ca de ex. Sankaran, aduce argumente etiologice in legătură şi cu alte miasme. dintre cele care au avut şi au o înrâurire generală în cauzalităţile patologiei secolelor. Toate acestea vor constitui obiect de studiu în prelegile viitoare ale acestui curs.

 

Efortul de cunoaştere a patologiei miasmatice dominante este în măsură să ne indice cel puţin modalitatea de începere cât mai corectă a tratamentului homeopatic.

 

Din cele de mai sus înţelegem cu uşurinţă profunda valoare a acestor noţiuni despre miasme şi bineînţeles despre valoarea supresiilor ce se produc în timpul tratamentelor medicamentoase, care pot schimba spectrul simptomelor atât de minuţios necesar pentru punerea diagnosticului homeopatic.

 

Totodată, repetăm:  nu trebuie uitat că baza prescripţiei homeopatice se bizuie pe totalitatea simptomelor (sau ansamblul, universalitatea lor); imediat ce ne îndepărtăm de aceasta, ne îndepărtăm de Organon.

 

 


DOCTRINA:  PSORA

 

http://teleianuhomeopat.3x.ro/Curs_03.htm

 

Dr. Ioan Teleianu - Note de curs:  27 - 28 ianuarie 2007

 

 MIASMA PSORICĂ.

 Este cea mai intinsă din intreaga patologie şi evoluează sub formă latentă cu răbufniri periodice sub formă de acutizare a unor dereglări miasmatice profunde.

 

Clinica sa este cel mai bine reprezentată de Sulphur.

 

CARACTERISTICI:

Ř      alternanţa simptomelor între ele;

Ř      periodicitatea episoadelor morbide, respectiv predispoziţie la alergie sub toate formele sale:

·        cutanată,

·        respiratorie,

·        digestivă,

·        genitală                                                       

 

 

Ř      tropism cutanat frecvent, la orice agresiune sau morbiditate

Ř      boli acute cu debut brutal, net, cu febră mare – urmate de ameliorare generală

 

Ř      ameliorare prin tot ceea ce facilitează o scurgere exterioară

·        transpiraţie

·        diaree

·        urinare

·        sânge

 

Ř      predomină simptomatologia fizică în raport cu cea intelectuală; psihismul este puţin exteriorizat (mânie violentă);

Ř      sensibilitate redusă la durere, psoricul nu se vaită, el suportă durerea fara să se plângă;

Ř      tendinţă la congestie arterială şi hipertensiune prin pletoră;

Ř      tendinţă la supraîncărcare metabolică: gută, diabet gras, etc.

Ř      patologie predominantă pe tubul digestiv ; psoricul nu se opreşte de la mâncare când este bolnav;

 

Constituţia carbonică întruchipează in cel mai mare grad această miasmă.

 

REMEDII PSORICE

 

Există două serii de remedii adaptate psorei:

 

            - o serie legată direct de această diateză : unul care marchează debutul ciclului evolutiv şi altul sfârşitul acestuia, respectiv :  SULPHUR  şi  PSORINUM;

 

            - altă serie este cea legată de decompensarea progresivă a psoricului în interiorul celei mai reprezentative şi stufoase constituţii, cea carbonică, pe linia:

 

              CALCAREA CARBONICA  spre 

                                        CARBO VEGETABILIS şi

                                                              CARBO  ANIMALIS

 


EVOLUTIE GENERALĂ

Există două eventualităţi:

 

 a.       Pacient care îşi exteriorizează precoce (devreme) patologia:

 

·        În primul rând sub forma afecţiunilor cutanate (furunculi, abcese, eczeme, piodermite, cruste de lapte -  sau cel puţin prurit şi transpiraţii ;

 

·        În al 2-lea rând sub forma de afecţiuni acute, de diferite localizări, dar totdeauna febrile şi cu evoluţie fermă. Adesea e vorba de afecţiuni respiratorii (de ex. pneumopatiile zise virale ; pneumonia francă lobară acută a adultului sănătos – descrisă pe vremuri este o formă tipică de boală psorică.

 

·        Sub formă de afecţiuni digestive : crize hepatice, migrene, hemoroizi, ulcer gastric;

 

Spontan sau cel mai frecvent sub influenţa terapeuticilor oficiale, mai mult sau mai puţin fericite, psoricul de mai sus se declară mai devreme sau mai târziu „ alergic „ şi nu mai suportă aspirinele, antibioticele, cortizonicele ;

 

Totodată devine tot mai sensibil la diferitele alte alergene, insecte, vaccinări, etc. care declanşează reacţii de eliminări de salvgardare a integrităţii biologice.

-         alergie cutanată (urticarie, edem Quincke)

-         alergie respiratorie (boala de fân, astm)

-         alergie digestivă (migrenă, criză veziculară, intoxicaţie alimentară)

-         alergie genitală (sindrom premenstrual)

 

Mai târziu apar fenomene congestive circulatorii, mai întâi arteriale, cu hipertensiune, apoi venoase, cu varice.

Se ajunge, în continuare, la retenţii toxinice şi perturbări metabolice, cu:

 

-         litiaze renale – un fel de întoarcere la carbonismul primitiv al diatezei, care solicită Calcarea carbonica, ca un fel de   isoterapic;

-         litiaze veziculare – martor al colmatării emonctoriilor digestive ;

-         diabet, gută - în aceiaşi categorie;

-         scleroze de tot felul cu pierdere de memorie,vertij, insuficienţă renală, dureri articulare şi anorexie – neobişnuite la psoric – semn de decompensare gravă.

 

 

b.      Pacient, multă vreme fără acuze patologice, care se laudă că nu ştia ce este boala, care  ajunge la consultaţie după vârsta de 50 ani, pentru acuze aparent neînsemnate : astenie, mici crize de palpitaţii, de dispnee de efort, arsuri gastrice, hemoroizi, reumatism – dar care persistă.

 

     La acesti pacienţi, adesea euforici, se profilează la orizont afectări organice ca infactul sau insuficienţa cardiacă.

     Alţii surprind prin modificări de caracter, stări de nelinişte, anxietate, tristeţe, iritabilitate, etc. semne de decompensare şi organicitate.

 

REMEDII PSORICE EVOLUTIVE

Practica homeopatică arată că organismul uman oferă o mare varietate de tablouri de tip psoric, uneori chiar la acelaşi remediu, ceea ce se reflectă şi prin stadiile evolutive spre care ne trimit repertorizările, în cursul tratamentului bolilor cronice la unul sau altul dintre indivizii urmăriţi în timp. Se pot observa fie evoluţii favorabile, compensate, fie evoluţii decompensate. In acest fel s-au remarcat etape de legătură între remediile anti-psorice cele mai răspândite, astfel:

 

Decompensare diatezică progresivă:

-         Sulphur

-         Hepar sulphur

-         Graphites

-         Lycopodium

-         Psorinum

 

 

Decompensare constituţională:

 

-         seria carbonică:

o       Calcarea carbonica

o       Magnesia carbonica

o       Kalium carbonicum

o       Natriu carbonic

o       Baryta carbonica

o       Ammonium carbonicum

o       Carbo vegetabilis

o       Carbo animalis

 

-         seria sulfurică:

o       Calcarea sulfurica

o       Magnesia sulfurica

o       Kalium sulfuricum

o       Natrum sulfuricum

o       Baryta sulfurica

o       Ammonium sulfuricum

o       Sulfuricum acidum

 

REMEDII DE DRENAJ:

 

Nebel şi Vanier, ţinând seama de efectele uneori extrem de vulcanice declanşate de unele potenţe greu de precizat în raport cu reactivitatea diferită a pacienţilor, faţă de remediile antipsorice, în special în cazul Sulphurului, au dezvoltat o teorie pragmatică de evitare sau de atenuare a acestor reacţii, folosind unele remedii care au un impact favorabil, în anumite diluţii, asupra pregătirii emonctoriilor de drenaj toxinic dominant, cu reale avantaje pentru bolnavii cronici.  Acest efect apare, de bună seamă, folosind şi diluţiile joase ale remediului simillimum dar inconstant. Printre remediile de drenaj se numără:

 

o       Nux vomica                :  sistem nervos

o       Berberis                      :  ficat şi rinichi

o       Iris versicolor             :  pancreas

o       Glonoinum                  :  artere

o       Aesculus                      :  vene

o       Urtica urens                :  piele, alergii

o       Ledum palustre          :  articulaţii

o       Arnica                         :  muşchi.


Consultatia homeopatica in cazurile cronice

 

Importanta ei in alegerea remediului corect

 

 

Dr. Ileana RINDASU – note de curs

 

 MOTTO:

  “Aratati-mi cum a fost luat cazul unui bolnav si va voi spune daca medicul cunoaste sau nu Materia medica”

 S. Hahnemann

 

Altfel spus: Ochii nu pot vedea ceea ce mintea nu cunoaste

 

Diferenta dintre consultul alopatic si cel homeopatic

Medicul alopat are ca obiectiv principal diagnosticul de boala

 

 Medicul homeopat are ca obiectiv diagnosticul terapeutic  (de remediu) - Dr. P. Schmidt

 

De asemenea, medicul homeopat urmareste sa stabileasca diferentele dintre pacientul respectiv si toti ceilalti pacienti care au aceeasi boala

 

Anamneza se studiaza sub 2 aspecte

 

Cum se pun intrebarile

Cum inregistram informatia obtinuta

 

Cateva sugestii importante

 

      1.- Homeopatul trebuie să aiba o minte “fără prejudecăţi”

 

In acest fel, ne putem dezvolta capacitatea de a percepe adevarul despre pacient si ne ferim sa catalogam simptomele de la bun inceput ca apartinand unui remediu  anume.

 

      2. - O atitudine de “înţelegere a problemelor  pacientului”,

 

indiferent de ce natură ar fi ele, il va încuraja pe acesta să vorbescă liber, în acest mod  oferindu-ne informaţia necesară pentru o bună prescripţie. Pacientul nu trebuie sa se simta judecat.

 

 

Despre sala de aşteptare şi interiorul cabinetului

 

O sală de aşteptare prietenoasă poate linişti pacientul.

Un interior plăcut al cabinetului (un decor armonios, estetic) poate avea acelaşi efect.

 

Despre pacient

 

Uneori, puteţi învăţa ceva din modul în care acesta stabileşte programarea (de ex. anumiţi pacienţi vor o programare  urgentă, “chiar astăzi dacă se poate”).

 

 • Trebuie să observaţi cum se aşează pacientul, cum se plimbă, cum se ridică de pe scaun, cum merge şi cum este îmbrăcat. Puteţi obtine informatii importante din aceste observaţii (de ex. anumiţi pacienţi vor intra înaintea Dvs. în cabinet).
 • Observarea pacientului incepe din sala de asteptare si se continua in timpul anamnezei
 • Prima parte a anamnezei
 • Pacientul este lasat sa vorbeasca liber despre suferinta lui, fara a fi intrerupt deloc.
 • Dupa ce “anamneza spontana”  a luat sfarsit, incepe “anamneza dirijata” de intrebarile homeopatului

 


SCHEMA  ANAMNEZEI  DIRIJATE - cuprinde mai multe intrebari

 

·         Trebuie evitate intrebarile directe, la care se raspunde prin da sau nu

 • Nu se pun intrebari care sugereaza raspunsul
 • Se evita intrebarile la care pacientul are de ales intre doua alternative
 • Se respecta principiul intrebarilor deschise

 

 

CHESTIONARUL HOMEOPATIC

Exista o mare varietate de chestionare propuse de diferiti autori cum ar fi: Pierre Schmidt,Margaret Tyler, Jahr, Close si chiar de catre celebrul J.Tyler Kent.

Vom studia in continuare chestionarul unui homeopat contemporan, V. Ghegas

 

Homeopatul începător trebuie să aibă această schemă pe birou, în timpul consultaţiei.

 

 • Este important de ştiut  care este situaţia familială a pacientului. Are un partener? Este căsătorit, necăsătorit, divorţat? Locuieşte singur sau împreună cu alţii? Are copii?
 • Situaţia socială a pacientului este importantă, de asemenea. Care este ocupaţia sa de bază? Care sunt activităţile sale de timp liber? 
 • Cu toate aceste informaţii în minte, este uneori mai uşor să înţelegem câteva din problemele pacienţilor. Ne permite să înţelegem mai bine situaţia de viaţă a pacientului nostru, sau să punem întrebări mai precise referitor la experienţa pacientului.

 

Lista de intrebari

 

-              1. Care este cea mai importantă acuză şi care sunt alte acuze? Pentru fiecare simptom se va întreba despre modalităţi (de când, care este cauza, poziţia, extinderea, ce o agravează, ce o ameliorează?)

-              2. Care au fost afecţiunile anterioare? (APP)

-              3. Sunt afecţiuni care se întâlnesc frecvent în familie? (AHC)

-              4. Este sensibil la vreme sau temperatură? Suportă bine căldura sau frigul, se încălzeşte repede: în pat, în sufragerie, la soare? 

-              5.  Cum este somnul? Se petrece ceva special în timpul somnului? Are o poziţie fixă pentru a adormi? Scrâşneşte din dinţi? Salivează?

-              6 .    Cum este apetitul? Este ceva pe care pacientul îl doreşte sau pentru care are aversiune?

-              7 .    Este setos? Ce preferă să bea, ce nu preferă?

-              8 .    Există tulburări digestive?

-              9  .   Are probleme cu scaunul?

-             10 .  Are probleme cutantate? Întrebaţi dacă a avut erupţii cutanate, transpiraţie, probleme cu unghiile şi părul?

-             11 .  La femei: există probleme menstruale? Se intreaba si despre istoricul legat de nasteri si avorturi (APF)

-             12 .  Cum este energia sexuală?

-             13.  Are frici? Dacă nu sunt menţionate spontan trebuie să întrebaţi despre teama de înălţime, teama de lift, teama de întuneric, de animale (de care), de furtună, de boli, de moarte.

-             14.  Mental-emoţional: Ce gândeşte pacientul despre caracterul său? Este închis sau deschis? Îi place să stea singur sau nu? Plânge uşor? Se enervează uşor? Este sensibil şi în ce grad (cereţi exemple). Este milos?

-             15.  Cum este energia generală? Se simte obosit sau în formă (fluctuaţiile cotidiene)? Cum merg lucrurile la servici?  Acasă? Cum se simte în general?

 

Cum inregistram simptomele

 • Notam pentru inceput tot ce ne spune bolnavul, cu cuvintele lui
 • La analiza cazului, vom traduce simptomele in limbajul repertoarului
 • Este bine sa lasam in dreapta paginii putin loc liber unde sa putem face adnotari
 • Sa retinem ca simptomele cele mai valoroase sunt cele relatate spontan de bolnav,pe care le resimte intens si pe care le enunta clar, fara posibilitatea de false interpretari
 • Simptomele valoroase (pe care ne putem baza prescriptia) vor fi subliniate, dupa cum urmeaza:
 • cu o linie, cele clare, intense, dar alese dupa raspunsurile de la anamneza dirijata
 • cu 2 linii, cele de mare claritate si intensitate, oferite spontan
 • cu 3 linii, cele de cea mai mare claritate si intensitate, oferite de asemenea spontan (dupa G. Vithoulkas)
 • Sublinierile sunt importante nu numai pentru alegerea remediului, dar si la consultatiile ulterioare, pentru a evalua pe termen lung evolutia cazului

 

 

In incheiere, sa nu uitam ca:

 • buna anamneza este cheia succesului unei prescriptii, dar ea nu trebuie sa fie aplicata dupa norme sau sabloane rigide
 • Este extrem de important sa stabilim o punte de legatura intre noi si pacient.

 

Farmacii cu remedii homeopate

 

Farmacia DONA 12
Sectorul 2, Bucuresti
Sos. Mihai Bravu, nr.122, bl.D27

Sector 2.

Tel: 0212524536
Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-20.00; D: 8.00-18.00
Locul pe harta

La farmacia Dona 12  au toate remediile homeopate care se gasesc in internet la farmaciile Dona.
In rest, remediile homeopate nu se pot cumpara din pacate de la orice farmacie!

 

 

FARMACIA CHRISTIANA MEDICA-FARMACIE HOMEOPATA

Detalii: Farmacie cu specific homeopat; distribuitor produse homeopate

Adresa_ Str. Theodor Sperantia Nr. 104 Bl S26 Sector 3

Telefon: Tel/Fax 021.322.57.98
Orar: L-V: 8-19

 

 

 

 

 

 Pozitia pe harta 

 

Farmacia Homeopata nr. 80 (Independenta)
Bucuresti.

 

Adresa: Str. Scoala Herastrau, nr.34, Sector 1
Bucuresti.  Orar: zilnic L-D 8-19
vezi harta

 

 

Farmacia ILEANA (BUCURESTI)
Str. Stirbei Voda, nr. 166, Sector 1, Telefon: 021/224.87.48
Laborator propriu, retete magistrale, compensate, gratuite, produse
homeopate, naturiste, cosmetice, ceaiuri, produse nou-nascuti, produse
homeopate.


Locul pe harta

 

 

Se pare ca şi reteaua de farmacii Help Net are remedii homeopate (neverificat)

FARMACIA HELPNET NR. 15

BD. MIHALACHE ION nr.92
BUCUREŞTI-SECTOR 1, BUCUREŞTI
Tel. 021-224 4215

 

 

 

 

http://www.farmaciadona.ro/

 

Adresele actuale farmaciilor Dona se pot gasi la adresa de internet de mai sus.

 

Bucuresti

 

Sector 1

 

Farmacia Dona 08 - Calea Dorobanti nr. 99,

sector 1, Bucuresti, tel. 0212319400

Program de lucru: L-V:8.00-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 14 - Str. Piata Amzei, nr. 17,

sector 1, Bucuresti, tel. 0213197297

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-21.00; D: 8.00-17.00

 

Farmacia Dona 17 - Calea Dorobanti, nr. 102-110,

sector 1, Bucuresti, tel. 0212305366

Program de lucru: L-V: 7.30-21.30; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 29 - B-dul Magheru nr. 32-34,

sector 1, Bucuresti, tel. 0213165407

Program de lucru: NON-STOP

 

Farmacia Dona 33 - B-dul Ion Mihalache, nr. 197,

sector 1, Bucuresti, tel. 0212240553

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-20.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 40 - B-dul Ion Mihalache, nr. 47,

sector 1, Bucuresti, tel. 0212235054

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 60 - B-dul Ion Mihalache, nr. 168D,

sector 1, Bucuresti, tel. 0212240556

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 61 - Complex Piata Pajura, spatiul S22,

sector 1, Bucuresti, tel. 0216681028

Program de lucru: L-V: 8.00-20.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 


Sector 2

 

Farmacia Dona 04 - Sos. Iancului, nr. 13,

sector 2, Bucuresti, tel. 0212501787

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-20.00; D: 8.00-18.00

 

Farmacia Dona 09 - Calea Mosilor, nr. 300,

sector 2, Bucuresti, tel. 0212102680

Program de lucru: L-V: 8.00-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 11 - Sos. Pantelimon, nr. 354, bl. 2,

sector 2, Bucuresti, tel. 0216241181

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-21.00; D: 8.00-18.00

 

Farmacia Dona 12 - Sos. Mihai Bravu, nr.122, bl.D27,

sector 2, Bucuresti, tel. 0212524536

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-20.00; D: 8.00-18.00

 

Farmacia Dona 21 - Sos. Colentina nr. 53,

sector 2, Bucuresti, tel. 0212420130

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-21.00; D: 8.00-20.00

 

Farmacia Dona 22 - Sos. Colentina nr. 1, bl. 34,

sector 2, Bucuresti, tel. 0212420047

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-20.00; D: 8.00-20.00

 

Farmacia Dona 26 - B-dul Basarabia nr. 57,

sector 2, Bucuresti, tel. 0213408027

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-20.00; D: 8.00-18.00

 

Farmacia Dona 47 - B-dul Basarabia, nr. 234-236,

sector 2, Bucuresti, tel. 0213408273

Program de lucru: L-V: 8.00-22.00; S:8.00-20.00; D:8.00-16.00

 

Farmacia Dona 74 - Str. Baraj Cucuteni,nr.1,

sector 2, Bucuresti, tel. 0213410855

Program de lucru: L-V: 7.30-21.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Sector 3

 

Farmacia Dona 06 - Calea Victoriei, nr. 26,

sector 3, Bucuresti, tel. 0213132824

Program de lucru: L-V:7.30-20.30; S:8.00-18.00; D: INCHIS

 

Farmacia Dona 10 - Calea Vitan, nr. 199,

sector 3, Bucuresti, tel. 0213442617

Program de lucru: NON-STOP

 

Farmacia Dona 102 - B-dul Camil Ressu nr. 4, bl. 5,

sector 3, Bucuresti, tel. 0213240854

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 16 - B-dul Nicolae Grigorescu, nr. 20,

sector 3, Bucuresti, tel. 0213404323

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 9.00-22.00; D: 9.00-22.00

 

Farmacia Dona 20 - Str. Dristor, nr. 81-88, bl. 13,

sector 3, Bucuresti, tel. 0213272557

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 32 - Calea Vitan, nr. 235, bl. 1B,

sector 3, Bucuresti, tel. 0213442575

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-20.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 36 - B-dul Corneliu Coposu, nr. 3-5,

sector 3, Bucuresti, tel. 0213162939

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 42 - Str. Camil Ressu, nr. 8,

sector 3, Bucuresti, tel. 0213242925

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-20.00; D: 8.00-18.00

 

Sector 4

 

Farmacia Dona 01 - Calea Serban Voda nr. 282,

sector 4, Bucuresti, tel. 0213362335

Program de lucru: L-V: 8.30-20.00; S: 8.30-16.00; D: 8.30-14.00

 

Farmacia Dona 02 - Nitu Vasile nr. 1,

sector 4, Bucuresti, tel. 0213321325

Program de lucru: L-V: 8.00-20.30; S: 8.00-18.00; D 8.00-14.00

 

Farmacia Dona 03 - Sos. Giurgiului, nr. 123,

sector 4, Bucuresti, tel. 0214506276

Program de lucru: NON-STOP

 

Farmacia Dona 05 - Str. Gheorghe Sincai, nr. 2,

sector 4, Bucuresti, tel. 0213310127

Program de lucru: NON-STOP

 

Farmacia Dona 07 - B-dul Al. Obregia, nr. 31,

sector 4, Bucuresti, tel. 0214603192

Program de lucru: NON-STOP

 

Farmacia Dona 13 - Sos. Giurgiului, nr. 103-107,

sector 4, Bucuresti, tel. 0214503720

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-20.00; D: 8.00-18.00

 

Farmacia Dona 15 - Sos. Oltenitei, nr. 240,

sector 4, Bucuresti, tel. 0213324840

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-21.00; D: 8.00-20.00

 

Farmacia Dona 19 - Sos. Berceni, nr. 80,

sector 4, Bucuresti, tel. 0213326027

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 31 - Str. Resita, nr. 4,

sector 4, Bucuresti, tel. 0214502540

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S:8.00-21.00; D:8.00-20.00

 

Farmacia Dona 34 - Str. Izvorul Rece, nr. 1,

sector 4, Bucuresti, tel. 0214600185

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-20.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 38 - Sos. Giurgiului, nr. 131,

sector 4, Bucuresti, tel. 0214502438

Program de lucru: L-V: 7.30-21.00; S:8.00-18.00; D:8.00-18.00

 

Farmacia Dona 39 - Str. Ion Iriceanu, nr. 4A,

sector 4, Bucuresti, tel. 0213340015

Program de lucru: L-V: 8.00-21.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 63 - Str. C.R. Motru, nr.12 , Bl. 27-27B,

sector 4, Bucuresti, tel. 0213303099

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 65 - Aleea Covasna nr. 32,

sector 4, Bucuresti, tel. 0216834483

Program de lucru: L-V: 8.00-21.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 81 - Sos. Berceni nr. 43,

sector 4, Bucuresti, tel. 0213345432

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Sector 5

Farmacia Dona 109 - Sos. Alexandriei nr. 8, bl. L3, parter ,

sector 5, Bucuresti, tel. 0214561768

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 24 - Sos. Alexandriei nr. 16-18,

sector 5, Bucuresti, tel. 0214561572

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00;S: 8.00-22.00; D: 8.00-20.00

 

Farmacia Dona 35 - Calea Ferentari, nr. 2,

sector 5, Bucuresti, tel. 0214233637

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 51 - Str. Nasaud, nr. 7,

sector 5, Bucuresti, tel. 0214248384

Program de lucru: L-V: 8.00-21.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 58 - Calea Rahovei nr. 330-334,

sector 5, Bucuresti, tel. 0214237343

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 73 - Str. Margeanului nr. 20,

sector 5, Bucuresti, tel. 0214209095

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00


Sector. 6

Farmacia Dona 113 - Str. Drumul Taberei nr. 94, bl. 519,

sector 6, Bucuresti, tel. 0214441088

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 115 - Drumul Taberei nr. 44,

sector 6, Bucuresti, tel. 0217450050

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 18 - Calea Crangasi nr. 27,

sector 6, Bucuresti, tel. 0213136000

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-20.00; D: 8.00-20.00

 

Farmacia Dona 23 - B-dul Iuliu Maniu nr. 9,

sector 6, Bucuresti, tel. 0214303190

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 10.00-22.00; D: 10.00-22.00

 

Farmacia Dona 28 - B-dul Iuliu Maniu nr. 78-80,

sector 6, Bucuresti, tel. 0214301203

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00;S: 8.00-21.00; D: 9.00-21.00

 

Farmacia Dona 41 - B-dul Iuliu Maniu nr. 152A, bl. K,

sector 6, Bucuresti, tel. 0214341375

Contract Casa de Asigurari: CAS MB

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 56 - B-dul Constructorilor nr. 20,

sector 6, Bucuresti, tel. 0212205095

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 59 - B-dul Ghencea, nr. 32,

sector 6, Bucuresti, tel. 0217454541

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia Dona 84 - Drumul Taberei nr. 18,

sector 6, Bucuresti, tel. 0214400046

Program de lucru: L-V: 7.30-22.00; S: 8.00-18.00; D: 8.00-16.00

 

 

Alba Iulia

Farmacia DONA 5, Alba Iulia, Alba, Calea Motilor, bl. MV7 Tel. 0258830317

Farmacia Dona 126, Alba Iulia, Alba, Bd. Transilvania, nr. 23C, bl. 13B, ap. 1 Tel. 0258832998

 

 

Arges

Farmacia DONA 105, Mioveni, Arges, Bd. Dacia, bl. D1, Sc. 5, Tel 0248261080

Farmacia DONA 25, Pitesti, Arges, Str. Lotrului nr. 1, Tel. 0248214416

Farmacia DONA 27, Pitesti, Arges, Str. Execitiu bl. D15, Tel . 0248251133

Farmacia DONA 45, Pitesti, Arges,  Str. 1 Decembrie 1918, bl. M6, Tel.0248285890

Farmacia DONA 95, Pitesti, Arges,  Str. Craiovei, magazin complex. Tel. 0248210595

Farmacia DONA 64,  Pitesti, Arges,  Str. Libertatii, Complex Piata Trivale. Tel. 0248271040

Farmacia DONA 46, Pitesti, Arges, B-dul Petrochimistilor, bl. B8, Sc. D

Tel. 0248222660

 

Bacau

Farmacia DONA 98, Bacau, Bacau, Str. Marasesti, nr. 90 bis. Tel. 0234545513

 

 

Bihor

Farmacia DONA 120, Oradea, Bihor, Bd. Dimitrie Cantemir, nr. 4, bl. A2,  Tel 0259434395

Farmacia DONA 100, Oradea, Bihor,  Str. Sovata, nr. 5/A, bl. PB 27 Tel . 0259479844

Farmacia DONA 127,  Oradea, Bihor, Bd. Corneliu Coposu, nr. 1C Tel. 0259422100

 

Bistrita

Farmacia DONA 128,  Bistrita, Bistrita-Nasaud,  Str. General Grigore Balan, nr. 39 Tel. 0263210857

 

Brasov

Farmacia Dona 52 - Str. 15 Noiembrie, nr. 2,

Brasov, tel. 0268420034, Contract Casa de Asigurari: CASJ Brasov, CAS MTCT

Program de lucru: L-V: 8.00-20.00; S: 8.00-14.00; D: 8.00-14.00

 

Farmacia Dona 76 - Str. Avram Iancu nr. 77,

Brasov, tel. 0268420750, Contract Casa de Asigurari: CASJ Brasov

Program de lucru: L-V: 9.00-17.00; S: 9.00-14.00; D: INCHIS

 

Farmacia Dona 79 - Str. 15 Noiembrie nr. 43,

Brasov, tel. 0268470060, Contract Casa de Asigurari: CASJ Brajov

Program de lucru: L-V: 8.00-20.00; S: 8.00-14.00; D: 8.00-14.00

 

Buzau

Farmacia DONA 48, Buzau, Buzau,  Str. Unirii - Centru, bl. B1  Tel. 0238714131

Farmacia DONA 49, Buzau, Buzau, B-dul Unirii -Sud, bl. P10   Tel. 0238719403

 

Constanta

 

Farmacia DONA 90, Constanta, Constanta, B-dul Tomis, nr.137 Tel. 0241617222

Farmacia Dona 130, Constanta, Constanta, Str. Titus Budac, nr. 6 (langa Autogara Sud -Gara)

Tel. 0241622168

Farmacia DONA 91, Constanta, Constanta Str. Soveja, nr. 64A, bl. O4, Tel. 0241617699

Program de lucru: L-V: 8.00-21.00; S: 8.00-16.00; D: 8.00-16.00

 

Farmacia DONA 108, Constanta, Constanta, Bd. Aurel Vlaicu, nr. 95, bl. AV1 Tel. 0241610210

Program de lucru: L-V: 8.00-21.00; S: 8.00-16.00; D: 8.00-16.00

 

 

Covasna

Farmacia DONA 104, Sfantu Gheorghe, Covasna, Str. Grigore Balan, nr. 15

Tel. 0267310550

Farmacia DONA 129,  Sfantu Gheorghe, Covasna, Str. Grof Miko Imre, nr. 4, bl.1 Sc B tel. 0267312302

Farmacia DONA 92, Targu Secuiesc, Covasna, Str. Curtea 17, nr. 2

Tel. 0267362020

 

Dambovita

Farmacia DONA 107, Targoviste, Dambovita, Bd. Unirii, bl. 67, Sc. C

Tel. 0245610011

 

Cluj-Napoca

Farmacia DONA 93 Cluj - Napoca, Cluj, Str. Aurel Vlaicu, nr. 1, Tel. 0264460066

Farmacia DONA 89, Cluj - Napoca, Cluj, Strada Eroilor nr.20, Tel. 0264593442

Farmacia DONA 80, Cluj - Napoca, Cluj, Str. Padin, nr. 20-22, complex Flora

Tel. 0264486090

 

Dolj

Farmacia DONA 66, Craiova, Dolj, Str. Craiovita Noua, bl. 61 B

Tel. 0251424252

Farmacia DONA 55, Craiova, Dolj, Str. Piata Unirii, Bl.M1

Tel. 0251414935

Farmacia Dona 125, Craiova, Dolj,  Str. Nicolae Iorga, nr. 112, bl. A62, Cartier Rovi

Tel. 0251542222

 

Galati

Farmacia DONA 72, Galati, Galati, Str. Siderurgistilor, nr. 31, bl. SD5A2

Tel. 0236315031

Farmacia DONA 112, Galati, Galati, Str. Siderurgistilor nr. 38

Tel. 0236450066

 

Giurgiu

 

Farmacia DONA 110, Giurgiu, Giurgiu, Str. Gheorghe Doja, nr. 42

Tel. 0246218060

Farmacia DONA 44, Giurgiu, Giurgiu, Piata Comertului, bl. 32, Sc. A

Tel. 0246212291

 

Harghita

 

Farmacia DONA 106, Gheorgheni, Harghita, Str. Piata Libertatii, nr. 15

Tel. 0266361320

Farmacia DONA 57, Miercurea - Ciuc, Harghita, Str. Harghita, nr. 2

Tel. 0266316085

Farmacia DONA 96, Miercurea - Ciuc, Harghita, Str. Kossuth Lajos. nr. 12

Tel. 0266323041

 

Iasi

Farmacia DONA 97, Iasi, Iasi, Sos. Nationala, nr.198, bl.B. tel. 0232222315

Farmacia DONA 118, Iasi, Iasi, Str. Ion Creanga, nr. 18, tel. 0232240273

Farmacia DONA 67, Iasi, Iasi, Str. Hanciuc, nr. 13, bl. 356, sc. A-B

Tel. 0232244084

Farmacia DONA 114, Iasi, Iasi, Bd. Alexandru cel Bun, nr. 7-9, Bl. D1

Tel. 0232259161

Farmacia DONA 69, Iasi, Iasi, Str. Nicolae Iorga, nr. 40

Tel. 0232233035

Farmacia DONA 70, Iasi, Iasi, Str. Mircea cel Batran, bl. A1

Tel. 0232244021

Farmacia DONA 94, Iasi, Iasi, Str. Petre Tutea, nr. 19, bl. 915

Tel. 0232222313

Farmacia DONA 68, Iasi, Iasi, Sos. Pacurari, nr.37, bl. 543B

Tel. 0232250086

Farmacia DONA 62, Iasi, Iasi, B-dul Dacia, nr. 30, bl. SC7

Tel. 0232251177

 

Maramures

Farmacia DONA 124, Baia Mare, Maramures, Bd. Bucuresti, nr. 8

Tel. 0262250253

 

Mures

Farmacia DONA 121, Targu Mures, Mures, Str. Nicolae Grigorescu, nr. 25A

Tel. 0265254233

Farmacia DONA 75, Targu Mures, Mures, Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 80

Tel. 0265266107

Farmacia DONA 71, Targu Mures, Mures, Str. Piata Trandafirilor. nr. 53

Tel. 0265250418

Farmacia DONA 86, Targu Mures, Mures, Bd. A858, nr. 63.65

Tel. 0265231050

Neamt

Farmacia DONA 111, Piatra Neamt, Neamt, Bd. Decebal, Bl. E2, (cartier Precista)

Tel. 0233233115

 

Prahova

Farmacia DONA 77, Ploiesti, Prahova, Str. George Cosbuc, nr. 8

Tel. 0244520555

Farmacia DONA 30, Ploiesti, Prahova, Str. C.D. Gherea nr. 15

Tel.0244510795

Farmacia Dona 37, Ploiesti, Prahova, Str. Bibescu Voda, nr. 1

Tel.0244516561

Farmacia DONA 43, Ploiesti, Prahova, Piata Victoriei, nr. 15

Tel.0244516329

 

Salaj

Farmacia DONA 87, Zalau, Salaj, B-dul Mihai Viteazu, nr. 14, Bloc O1, Parter

Tel.0260617110

 

Sibiu

Farmacia DONA 78, Sibiu, Sibiu, Str. Piata Unirii, nr. 4

Tel.0269224848

Farmacia DONA 50, Sibiu, Sibiu, Piata Aurel Vlaicu, bl. V4

Tel.0269220069

 

Suceava, Teleorman, Timis, Valcea, Vrancea

Farmacia DONA 85, Suceava, Suceava, B-dul 1 Decembrie 1918, nr.21 Bis

Farmacia DONA 103, Suceava, Suceava, Calea Unirii, statia Orizont

Tel. 0230532822

 

Teleorman

Farmacia DONA 131

Alexandria, Teleorman

Str. Bucuresti, nr. 75, bl. 711B

0247310535

 

Timis

Farmacia DONA 99, Timisoara, Timis, Str. Mures, nr. 1C, Piata Doina

Tel. 0256455550

Farmacia DONA 119, Timisoara, Timis, Bd. Dambovita nr. 51

Tel. 0256274702

Farmacia DONA 123, Timisoara, Timis, Strada Iancu Vacarescu nr. 31

Tel. 0256242412

Farmacia DONA 134, Timisoara, Timis, Str. Gheorghe Lazar, nr. 42

Tel. 0256440045

 

 

Valcea

Farmacia DONA 53, Ramnicu Valcea, Valcea, Calea lui Traian, nr. 125, Mall River Plaza. Tel.  0250737772

Farmacia DONA 83, Ramnicu Valcea, Valcea, Calea lui Traian, Complex Nord, Centru 18, Tel. 0250744439

 

Vrancea

Farmacia DONA 88, Focsani, Vrancea, B-dul Unirii, nr.59, Parter

Tel. 0237223124


Literatura homeopata in limba romana

 

Repertoriul de simptome al materiei medicale homeopatice  "KentPlus"   
Ediţie adaptată şi extinsă la peste 50.000 rubrici, de   Dr. Ioan Teleianu

 

 

Linkuri homeopate

 

Limba engleză

 

 

Online Repertory:

http://www.pietro-lusso.com/onlinerep/index.php

 

REPERTORISING after Kent

http://www.homeoint.org/books/kentrep/kentrepert.htm

 

Kent Repertory (engleza) 

http://www.homeoint.org/books/kentrep/index.htm

 

Reversed Kent's Repertory.
http://www.homeoint.org/hidb/kent/index.htm

 

A SYNOPTIC KEY OF THE MATERIA MEDICA – by  BOGER

http://www.homeoint.org/books2/bogersyn/index.htm

 

ORGANON OF MEDICINE by Hahnemann Samuel

http://www.homeoint.org/books/hahorgan/index.htm

 

BOENNINGHAUSEN'S CHARACTERISTICS
MATERIA MEDICA & REPERTORY.

http://www.homeoint.org/books2/boenchar/index.htm

 

HOMOEPATHIC MATERIA MEDICA
by William BOERICKE, M.D.

http://www.homeoint.org/books/boericmm/index.htm

 

REPERTORY by Oscar E. BOERICKE, M.D.

http://www.homeoint.org/books4/boerirep/index.htm

 

13 Remedii constitutionale. (Clark)

http://www.homeoint.org/books3/clarke13/index.htm

 

Medicina constitutionala (Clark)

http://www.homeoint.org/books5/clarkeconstit/index.htm

 

Allen's Clinical Hints
compiled from T.F. Allen's
Hand Book

http://www.homeoint.org/books2/allenclin/index.htm

 

The Testimony of the Clinic by Eugene Beauharnais NASH

http://www.homeoint.org/books5/nashtestimony/index.htm

 

Pagina despre homeopatie (engleza, franceza)

http://www.homeoint.org/

 

Pagina cu remedii sortate pe boli ( germana)

http://www.leo-willin.de/Indikationen.htm

 

Homeopathy Home

http://www.homeopathyhome.com

 

David Little (excelent)

http://www.simillimum.com

 

Homeopathic Educational Service
http://www.homeopathic.com

 

Lyghtforce

http://www.lyghtforce.com

 

Homeopathy On Line (A Journal Of Homeopathic Medicine)

http://www.lyghtforce.com/HomeopathyOnLine/index.html

 

Homoeopathic Website by Will Taylor M.D.

http://www.simillibus.com

 

The Canadian Academy of Homeopathy

http://www.homeopathy.ca

 

The Classical Homeopathy Department of the "MEDICINE GARDEN"

http://medicinegarden.com/homeopathy

 

I-DAKSH.com (Dr. Sumit Goel)

http://www.indbazaar.com/i-daksh/

 

Minimum Price Homeopathic Books

http://www.minimum.com/

 

B.H.J.: British Homeopathic Journal  (An International journal)

http://www.stockton-press.co.uk/bhj

 

B. Jain Publishers

http://www.bjainindia.com

 

OMHI (International Homeopathic Medical Organization) - Dr Alain Horvilleur

http://www.omhi.org

 

Homeopathic Education Society (Bombay, Mumbai)

http://www.homeopathyinstitute.com

 

 

UKHMA (United Kingdom Homoeopathic Medical Association)

http://www.homoeopathy.org

 

The Foundation for Homoeopathic Research  (Indian web site)

http://www.indiaspace.com/homoeopathy

 

 

ICH : The Institute of Classical Homoeopathy

http://www.classicalhomoeopathy.org

 

 


Limba română

 

www.homeopatia.ro

(Societatea Română de Homeopatie)

 

Site de homeopatie dedicat medicilor debutanti si cursanţilor redactat de Dr. Ioan Teleianu.

www.teleianu.home.ro

(Dr. Ioan Teleianu)

 

Site de homeopatie dedicat pacienţilor.

www.geocities.com/teleianu

(Dr. Ioan Teleianu)

 

Site de homeopatie dedicat medicilor homeopaţi.

www.teleianuhomeopat.3x.ro
(Dr. Ioan Teleianu)

 

Site de homeopatie dedicat medicilor homeopaţi profesionisti

www.homeopat.web.ms

 - (Dr. Adrian Alecu)

 

www.homeopat.as.ro

- (Dr. Adrian Alecu)

 

www.medicalinfo.ro/homeopatie

 - (Dr. Gheorghe Jurj)

 

www.homeopatie.org

 - (Dr. Marius Negomireanu)

 

www.homeopathicmd.ca

 - (Dr. Cristina Berbecel) 

 

www.homeopatie.ro

 - (Dr. Cadar Sorin Dan)

 

www.dradam.ro/homeopatie.php

 - (Dr. Adrian P. Adam)

 

 

http://raduhomeopathy.home.ro

 - (Dr. Radu Sarandan)

 

http://www.savulescu-md.ro

 - (Dr. Geo Săvulescu)